Aç kalmakla olmaz...

Mezin Tanrısever
00:003/07/2007, Salı
G: 3/07/2007, Salı
Yeni Şafak
Aç kalmakla olmaz...
Aç kalmakla olmaz...

Ne demiş Hipokrat; “Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun...” Öncelikli hedefiniz, iyi bir kan şekeri kontrolü sağlamak olmalı. Bu sağlanabilirse diyabetle ilişkili komplikasyonların gelişme riskini büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Bir süredir 'Diyabetik Diyet' yerine 'Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi' nin kullanılması gerektiği ayrıca diyabetli bireylerin dengeli bir öğün planı içinde yer alan karbonhidratı şeker içeren bir besinle yer değişti-rerek kullanabileceği biliniyor. Peki bu durumda nasıl beslenmeli-yiz? Diyetisyen Yasemin Batmaca bakın neler öneriyor?

1) 'Tıbbi Beslenme Tedavisi'nde olduğunuzun bilincinde olarak, yeme düzeninizi oluşturun. Bu, kan glikoz seviyesini düzensiz yemeye göre daha olumlu etkiler.

2) İdeal kilonuza ulaşın. Kilodaki %5-10'luk değişmelerden bile olumlu etkiler başlar.

3) Posalı ve tam tahıllı besinler tüketin. Tam tahıllı ekmekler, gevrekler, kepekli makarnalar, yulaf, kurubaklagiller gibi besinler tercih edilmelidir.

4) Daha fazla sebze, meyve ve kurubaklagillerden tüketin. Meyve suyu, posasını kaybettiği için kan şekerini hızlı yükseltebilir. Diyabette kullanımı önerilmez.

5) Daha az yağ tüketin. Özellikle doymuş yağlar kolesterolü yükseltir. Bu nedenle doymuş yağları içeren, börek ve cips gibi ürünlerin sınırlı tüketilmesi gereklidir.

Yağ alımını azaltmak için;

Izgara yapma, fırında veya buharda pişirme gibi daha az yağlı pişirme yöntemlerini kullanın.

Yağsız veya yarım yağlı süt ürünlerini tüketin.

Haftada en az 2 kez balık tüketmeye çalışın.

Tüm yağlar yüksek enerji içerir. (Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, 1 yemek kaşığı sıvı yağ = 10 gram = 90 k.cal olduğunu unutmayın.) Sağlık açısından içeriği olumlu olan zeytinyağını tercih edin.

6) Daha az tuz tüketin.

7) Şekerli besinlerden uzak durun.

Diyabet kontrolünde önemli nokta, sofra şekeri dediğimiz basit şekerlerden uzak durmaktır.

Diyabette hangi besinleri tüketmemeli?

Çay şekeri, şeker ve şekerlemeler, şekerli reçel ve marmelat (Diyabetik reçeller aşırıya kaçmadan tüketilebilir), pekmez, bal, şekerli çikolata (Diyabetik çikolatalar aşırıya kaçmadan tüketilebilir), şekerli dondurma (Diyabetik dondurma aşırıya kaçmadan tüketilebilir), şekerli helva çeşitleri (Diyabetik helvalar aşırıya kaçmadan tüketilebilir), hazır meyve suları, şekerli kurabiye, pasta ve tatlılar (Doğal tatlandırıcı ve kepekli unla, az yağla veya light yağla yapılanlar tüketilebilir.)


Doğru bilinen YANLIŞLAR

Ara öğünde “1 elma” yemek? Çoğu zaman “Ara öğünde bir elma yiyin” şeklinde öneriler verilmekte. Fakat, diyabeti ve hipoglisemi vb. kan şekeri hassasiyeti olan kişilerde ara öğünde tek başına yenen meyve kişinin kan şekeri dengesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle şekere karşı hassas kişilerde, protein, yağ veya kompleks karbonhidrat içeren (1 çay bardağı light süt veya light yoğurt veya light kefir veya 30 gram, ortalama 1 top diyabetik dondurma veya 30 gram = 1 dilim peynir uygundur. Bunlara ulaşılamadıysa 5 fındık veya 7 badem veya 1 ceviz veya 1-2 adet diyet bisküvi veya 1-2 adet diyet grisini de dengelemek için kullanılabilir.) besinlerle tüketilerek kan şekerini yükseltme hızı yavaşlatılabilir, daha uzun süre tok hissedip, daha geç acıkma sağlanabilir

DİKKAT!..: Gestasyonel Diyabet: (Hamilelikte çıkan diyabet) Aile geçmişinde diyabet olması, gebenin obez olması, hamilelikte bir problem olması ve 40 yaşın üzerinde olması hamilelikte gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasına sebep olabilir. 24 ile 28. haftalar arasında bu durum test edilmeli, eğer tespit edilirse mutlaka diyetisyeninizin beslenme önerileri uygulanmalıdır.