500'e yakın işadamı Kuveyt ve Katar'da Türkiye adına milyarlık projelere imza atmaya hazırlanıyor. İki ülkede 246 masa kurulup, 2 bin iş bağlanacak. 130 milyar dolarlık Kuveyt potansiyeli ile birlikte Katar'ın Dünya Kupası da işadamlarımıza doping etkisi yapacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ekonomik boyutunun ön planda olduğunu söylerken ziyarete 358 işadamının iki büyük uçakla katıldığını Kuveyt ve Katar'da heyete katılacak yerleşik ve kendi imkanlarıyla gelen işadamlarıyla birlikte bu sayının 500'e ulaşacağını söyledi.
İki ülkenin Türkiye açısından önemli olduğunu belirten Çağlayan, ihracatta ve yatırımlarda özellikle müteahhit hizmetleri açısından büyük potansiyel bulunduğunu belirtti. Bu ülkelerde Ticaret Bakanlıkları ve Yatırım İdaresi Başkanları ile ticari ve ekonomik ilişkilere dair görüşmelerin olacağını kaydeden Çağlayan, "Türkiye ve Kuveyt sanayi alanında işbirliği mutabakat zaptını imzalayacak. Körfez bölgesi Türk işadamları açısından önemli bir üs olmuştur. Taahhütler alanında yapılacak yatırımlar açısından çekim merkezi haline gelen bu ülkeler bizim için önemlidir" dedi.
Çağlayan şöyle devam etti: "Jeostratejik önemi, ticari merkezlere yakınlığı, tarihi mirasıyla Kuveyt ve Katar son derece önemli. Türk firmaları bu ülkelerde pazar payını geliştirmeli. Alt yapı ve üst yapı projelerinde ortaklıklar için buradayız. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Müteahhitler Birliği, İhracatçı Birlikleri, MÜSİAD, DEİK ,İNTES Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği, TÜGİAD, Sanayi ve Ticaret odaları, TÜMSİAD, KASİD gibi özel sektör çatı kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de devrede.Bu ülkelerde 246 masa kurulacak. İşadamlarımız buralarda yaklaşık 2 bin civarında iş görüşmesi yapacak."
Kuveyt, " 2010-2014 Yatırım Planı"nda 130 milyar dolarlık bin 100 proje var. Mega projelerden öne çıkanı 77 milyar dolara malolacak tasarım aşamasındaki 'Medina El Hareer' ( İpek Şehri Projesi) 6.3 milyar dolarlık 36 bin konutluk Khatran şehri projesi, 5 milyar dolarlık 9 bin 500 konutluk Sabah El Ahmet Future City projesinin üstyapı işleri, 3 milyar dolarlık 18 bin konuttan oluşan Muttaa projesi, 2016'ya tamamlanması planlanan 15 milyar dolarlık yeni rafineri projesi 4 elektrik üretim tesisi ve deniz suyu arıtma tesisini içeren 8.4 milyar dolarlık 2014 yılında tamamlanması planlanan Al Zour Kuzey Enerji projesi ve 5.5 milyar dolarlık Sabah El Salam Üniversite kampüs projesi Türk işadamlarına yeni fırsatlar sunacak.
“2022 FIFA Dünya Kupası'nın Katar'da yapılacak olması, doğalgaz ve petrol fiyatının yeniden artmaya başlamasıyla ülkede yatırımlar hız kazandı” diyen Çağlayan, “Katar'da 5 yıl içinde planlanan yatırım tutarı 150 milyar dolar. 4 milyar dolarlık 9 yeni stadyum inşası ve 3 stadın yenilenmesi 4 milyar dolar olacak. Metro ve raylı sistem de projede yeralacak. Otel ve turizm altyapısı için 17 milyar dolar harcama sözkonusu. Katar'da ayrıca 6 milyar dolarlık yıllık 6 milyon konteynir kapasiteye sahip Yeni Donha Limanı'nın inşası 24 bin 500 oda kapasiteli oteller yeralacak” değerlendirmesini yaptı.
Çağlayan, önemli konular arasında teknik müşavirlik ve müteahhitlik olduğunu da kaydetti ve Çin ve Japon firmalarla rekabete girmek yerine işbirliğine gitmenin anlamlı olacağına dikkat çekti. Çağlayan şunların altını çizdi: "Çin Başbakanı'yla görüşme etkili oldu. 154 milyar dolar tutarındaki Doha Uluslararası hava alanı projesinde Japon Thai Sei ile TAV ortaklığı başarıyla sürüyor. Teknik müşavirlerimiz projeleri bu ülkelerde bedelsiz hazırlayacaklar ve bunu DTM olarak onlara ödeyeceğiz. Eximbank Kuveyt ve Katar'da müteahhitlerin projesini destekleyecek. Teminat sorunu çözülecek. Enerjide ise 28 milyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezerviyle Rusya ve İran'dan sonra dünyanın önemli rezerv bölgesiyle işbirliği sözkonusu olacaktır."