Tarım İl Müdür Yardımcısı Ünal: 'Üreticilerimiz için iyi gelir getiren ürünlerden olan kestanenin il ekonomisine katkısı 2007 yılı itibariyle 40 milyon YTL civarında oldu.'
Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, "Üreticilerimiz için iyi gelir getiren ürünlerden olan kestanenin il ekonomisine katkısı, 2007 yılı itibariyle 40 milyon YTL civarında olmuştur" dedi.
Ünal, tarımın Aydın ekonomisi içinde çok önemli sektörlerden birisi olduğunu ifade ederek, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelirin, kentin gayri safi hasılasına büyük katkı sağladığını belirtti.
Kestanenin, Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesinin belli kısımlarında yetiştirilebildiğini vurgulayan Ünal, şöyle konuştu: "Aydın, en çok kestane ağacı varlığına sahip ilimizdir. Türkiye üretiminin yüzde 27'sini karşılamaktadır. 2007 yılı istatistiki verilerine göre, ilimizde 62 bin 16 dekar alanda 589 bin 918 meyve veren yaşta kestane ağacımız vardır. Bu ağaçlardan da 13 bin 560 tonluk üretim yapılmıştır. Üreticilerimiz için iyi gelir getiren ürünlerden olan kestanenin il ekonomisine katkısı 2007yılı itibariyle 40 milyon YTL civarında olmuştur."
Aydın'da kestane tarımının Büyük Menderes Nehri'nin kuzey tarafından bulunan dağların kuzey yamaçlarında ve genellikle 800 metre rakımda kapama bahçeler şeklinde yapıldığını dile getiren Ünal, üretilen kestane çeşitlerinin mahalli olarak sarı aşı, ışıklar, kara aşı, turuncu aşı gibi adlarla anıldığını açıkladı.
Kestanelerin köyden ya da hallerden pazarlandığını ve yurt dışına ihraçda edildiğini aktaran Ünal, şunları kaydetti: "Kestanelerimizin önemli bir bölümü kestane şekeri yapılmak üzere Bursa'ya gitmektedir. Oysa işleme tesislerinin asıl hammaddenin olduğu ilimizde kurulmasıyla ekonomimize katma değer artışı sağlanabilir. Kestane üretiminde, sağlıklı ve tekniğine uygun bir bahçe kurmanın temel faktörlerinden birisi de iyibir fidanla işe başlamaktır. Bu nedenle ilimizde kestane fidanı üretiminin geliştirilmesi gerekir."