DTP'nin Diyarbakır'daki toplantısında şahinlerin ısrarı üzerine sine-i millet kararı çıkmıştı. Partinin kapatılmasındaki en büyük etken olan şahinler, DTP'lilerin bundan sonra izleyeceği politikayı da belirledi. Demokratik mücadelenin engellendiğini savunan şahinler Ankara'yı terk ederek Doğu ve Güneydoğu'da yerel meclisler oluşturup seçimlere hazırlanmayı hedefliyor.
Diyarbakır'da sine-i millet kararının çıktığı toplantı, yine güvercinler ve şahinler çekişmesine sahne oldu. DTP'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılması ve Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından DTP milletvekilleri, parti kurmayları ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri Diyarbakır'da bir araya gelmişti.
Geriye kalan milletvekillerinin durumu ve bundan sonra izlenecek yol haritası ile ilgili tartışmalarda yine güvercinler şahinler çekişmesi yaşandı. Kazanan şahinler oldu.
Basına kapalı yapılan toplantıda parti içindeki ılımlıların önerileri kabul görmedi. Toplantıda Ahmet Türk ve diğer ılımlı milletvekilleri seçilmelerinin halkın bir kazanımı olduğunu belirterek Meclis'te kalınmasını gerektiğini savundu. Parlamento zemininin terk edilip edilmemesi ile ilgili milletvekillerinin görüşleri tek tek alındı. Bu öneri kabul görmedi.
Toplantıya katılan sivil toplum kurululşarı da “Demokratik kapıların açık bırakılması gerekiyor. İnadına Meclis'te bulunmanız lazım. Çekilmeniz halinde öfke ve şiddet sokağa yansır” diyerek Meclis'te kalınması gerektiğini söyledi. Ancak bu öneri şahinlerin baskın çıkması dolayısıyla kabul görmedi. Toplantıdan, “Biz de bunun kaygısını taşıyoruz ama blöf yapmadığımızı göstermemiz gerekir. Meclis'ten ayrılmamız demokratik siyasete devam etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Türkiye'nin şartları değişirse yeniden değerlendiririz” kararı çıktı. Oylamada 21 milletvekilinin 21 oyu ile istifa kararı çıktı. Oybirliğiyle, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını oybirliğiyle almasına gönderme yapılmış oldu.
Bazı parti yöneticileri, milletvekilliklerin istifasının Meclis'te kabul edilmemesi durumunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısı altında yeni bir grup kurulmasını teklif etti.
Şahin kanat da yine Kürtlerin demokratik zemindeki mücadelesinin engellendiğini bunun için de Meclis dışında yeni bir çalışmanın yapılmasını istedi. DTP'deki şahin kanat, Ankara'yı terkedip Doğu ve Güneydoğu'da yerel meclisler oluşturarak genel seçimlere hazırlanmayı istiyor.
Diyarbakır'daki sine-i millet toplantısında kamuoyunun DTP'deki şahin kanada yönelik tepkileri de gündeme geldi. İstifa etmenin sakıncalarına dikkat çeken bazı milletvekilleri, “Biz istifa ediyoruz. Fakat milletvekilliğinin düşmesi içih her milletvekili için Meclis'te ayrı ayrı oylama yapılacak. Tamam erken seçim yapılmasın diye hepimizin istifasını kabul
edilmeyecek. Ancak Emine Ayna'nın istifası oylamada kesinlikle kabul edilecek ve milletvekilliği düşürülecek. Bu Sebahat Tuncel için de geçerli. Buna bir çözüm bulmamız gerekir” değerlendirmesini yaptı. Bu görüşler üzerine çoğunluk böyle bir durumda Türkiye ara seçime götürülünceye kadar en şiddetli muhalefeti yapılacağı belirtildi.
Kapatılan DTP'in Diyarbakır il binası Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) dönüştü. Bina girişindeki DTP yazısı sökülürken, yerine BDP levhası asıldı. BDP, DTP il teşkilatına yakın bir apartman dairesinde bulunuyordu. Yasaklı hale gelen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk dışındaki eski DTP'liler, törenle BDP'ye geçecek. DTP'nin resmi internet sitesi www.dtp.org.tr adresinin de faaliyetlerine son verildi.
DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk, 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın dünkü duruşmasına katılmadı. Mahkeme heyeti, Tuğluk'un, 30 Mart 2010'de görülecek duruşmaya 'zorla getirilmesine' karar verdi.