Facebook yerimizi de öğrenmek istiyor

Melih Bayram Dede
00:0023/08/2010, Pazartesi
G: 23/08/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
Facebook yerimizi de öğrenmek istiyor
Facebook yerimizi de öğrenmek istiyor

Gönüllü verdiğimiz bilgilerle dünyanın en büyük sosyal veri bankasına sahip olan Facebook bununla yetinmedi ve Facebook Places adlı servisle kullanıcıların yer bilgilerini de kaydetmeye başladı.

Dünyanın en yaygın kullanılan sosyal paylaşım ağı Facebook, lokasyon bazlı servislerin yükselişe geçmesiyle bu özelliği de devreye aldı. Özellikle

'in büyük sıçrama yapması ve taban bulması sosyal ağ dünyasında dikkat çekiyordu. Facebook da bunun dışında kalamadı ve

adlı servisle kullanıcıların yer bilgilerini de kaydetmeye başladı.

foursquare ve benzeri servisleri kullananlar zaten biliyorlar. Ama ben yine de hatırlatayım. Lokasyon bazlı sosyal ağlar, kullanıcı bilgilerini, GPS (Küresel Konum Belirleme) özelliği olan cep telefonlarla ya da GPS modülü bulunun internet erişim cihazlarından alıyor. Bugün dizüstü bilgisayarlara GPS modülünü harici bağlamak mümkün.

EN POPÜLERİ FOURSQUARE
foursquare'de kullanıcılar yer bilgilerini vermek için 'Check-In' denilen özelliği kullanıyorlar. GPS'le zaten harita üzerinden bulunduğunuz konum, uydu ya da GSM şebeke bilgilerinden yararlanılarak belirlendiği için, bulunduğunuz yerden lokasyon bildirip 'Check-In' yaptığınızda, bu bilgi foursquare sayfanıza eklendiği gibi, eğer isterseniz
ve
gibi sosyal ağlara da gönderiliyor.

Bir süredir internet kullanıcıları lokasyon bilgilerini foursquare ile kaydediyor ve Facebook'a da gönderiyorlardı. Facebook, burada bir ölçüde foursquare'i devreden çıkarmaya çalışıyor gibi gözüküyor. Facebook kullanıcılarının artık lokasyon bildirmek için foursquare'i kullanmalarına gere kalmayacak. Kullanıcılar arkadaşlarının ya da sevdiklerinin nerede olduğunu görebilecekler.

BİREYSEL MAHREMİYET ÖNEMLİ

İnternet kullanıcılarının sosyalleşmeleri için büyük bir artı değer olsa da, lokasyon bazlı sistemleri mahremiyet açısından sakıncaları da kaçınılmaz. Gittiğimiz yer yerin bilgisinin harita üzerinde görülmesini isteyip istemeyeceğinizden başka, Facebook'un bu bilgileri kimlerle paylaşıp paylaşmayacağından da emin değiliz. Bugün sosyal ağlar, devasa veritabanlarıyla milyonlarca internet kullanıcısının pek çok bilgisine sahip. Adımız, soyadımız, cinsiyetimiz, yaşımız, siyasi görüşümüz, kimlerle ilişkide bulunduğumuz, hangi kuruluşlara üye olduğumuz gibi pek çok bilginin yanı sıra, ne zaman nerede olduğumuzun bilgisini de Facebook'a arşivlemesi için gönüllü olarak göndereceğiz.


DEVLETLERiN iŞTAHINI KABARTIYOR
500 milyonu aşan kullanıcısıyla bir dev olan Facebook'un elinde büyük bir veritabanı var. Bu veritabanıyla devletlerin, hele de, bu şirketin kurulu bulunduğu ABD makamlarının ilgilenmediğini, yararlanmadığını söylemek saflık olur. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Google'ın bir şirkette CIA ile ortak olduğu ortaya
Google'ın da
adlı servisi, lokasyon özelliğine sahip ve kullanıcıların ne zaman nerede olduğunun bilgisini kaydediyor. Burada kullanıcılara düşen, 'bireysel mahremiyet' denilen kavramla tanışmak. Teknolojinin getirilerinden yararlanmak güzel. Ancak, bize sunulan her hizmeti, bir moda gibi, sorgulamadan kabullenmek, her türlü bilgimizi düşüncesizce paylaşmak, ileride istenmeyen sonuçlar doğurabilir.