Bütçe gelirlerinde ilk üç ayda yaşanan vasat performans dördüncü ayda kırıldı. İlk üç ay geçen yılın ortalamalarının altında performans sergileyen bütçe geliri nisanda sıçrama yaptı. Otomobil ve beyaz eşyada düşürülen ÖTV'ye rağmen en fazla artışın bu vergi kaleminde gerçekleşmesi ise dikkat çekti
2008'in nisan ayında 1 milyar 76 milyon lira olan bütçe açığı, bu yılın aynı döneminde 947 milyon liraya geriledi. Bu rakamlar etrafında geçen yılın aynı dönemine göre bütçe açığı yüzde 12 azalış gösterdi. Nisan ayı sonuçları, bütçe giderlerindeki artış oranının yılın ilk 3 ayına göre azaldığını ortaya koyarken, ilk 3 aylık faiz hariç bütçe giderlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 27,8 iken, Nisanda bu oran yüzde 24,2'ye indi
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde bütçeden 87 milyar 435 milyon lira harcama yapıldı, bütçe gelirleri de 67 milyar 361 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı fazla ise 1 milyar 55 milyon lira oldu. Nisan'da bütçe açığında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 azalma meydana gelirken, 4 aylık açık ise yüzde 268,4 oranında artış gösterdi.
Nisan ayında merkezi yönetim gelirleri 20 milyar lira olurken, 2008'in nisan ayında bu rakam 17,5 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Nisan ayında merkezi yönetim gelirlerindeki bu artış önemli işaretler barındırıyor. Örneğin 2008 yılında sırasıyla, ocak ayında merkezi yönetim gelirleri 15,7 milyar, şubatta 17,6 milyar, Mart'ta ise 13,7 milyar lira olmuştu. Bu yılın aynı dönemlerine bakıldığında ise merkezi yönetim gelirleri 2009'un ocak ayında 15,8 milyar, şubatta 18,4 milyar, ve mart ayında ise 13 milyar olarak gerçekleşmişti. 2008 ve 2009'un aylık bazda karşılaştırması yapıldığında, gelirlerin sürekli olarak geçen yılki ortalamanın altında kaldığı görülüyor. Fakat nisan ayına gelindiğinde merkezi yönetim gelirlerinde ciddi bir sıçrama oldu ve 2008 Nisan rakamı olan 17,5 milyar liranın üzerine çıkarak 20 milyar liralık bir merkezi yönetim geliri elde edildi. Bu durum ise uzmanlar tarafından "bütçe nisan ayında disipline kavuştu" yorumlarına yol açtı.
Rakamsal bazda olmasa da gelirlerde en dikkat çeken düşüş ise şans oyunları gelirlerinde gerçekleşti. Kriz dönemlerinde en çok umut bağlanan şans oyunları, ilk üç ayda geçen yılın ortalamalarının üzerinde veya aynı seyrederken, nisan ayına gelindiğinde oransal bakımdan ciddi bir azalış gösterdi. 2008'in nisan ayında 32 milyon lira olan şans oyunları üzerinden alınan vergi, bu yılın aynı döneminde 21 milyon liraya indi. Bilindiği gibi şans oyunları kriz döneminde halkın kurtuluş ümidi olarak görülüyor. Nisan ayında bu kaleme ilişkin vergi gelirinin düşmüş olması ise "halk eskisi kadar ümitsiz değil, bu yüzden şans oyunlarına önceki aylardaki gibi bel bağlamıyor" yorumlarına yol açıyor.
Gelirlerde önemli bir kalem olan mal ve hizmet vergileri ilk üç ayda sürekli olarak geçen yıl elde edilen gelirlerin altında kalırken, 2009'un nisan ayında ciddi bir artış gösterdi. 2008'in nisanında 5,4 milyar lira olan dahilde alınan mal ve hizmet vergileri, bu yılın nisan ayında 6,609 milyar liraya ulaştı. Buna neden olan en önemli unsurun ise beyana dayalı KDV
kalemindeki artıştan kaynaklandığı görülüyor.
Maliye verilerine göre, bu yılın Ocak-Nisan aylarında faiz giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,93 oranında arttı. Geçen yıl 17 milyar 916 milyon lira olan 4 aylık faiz ödemesi, bu yıl 21 milyar 128 milyon lira oldu. Ocak-Nisan döneminde, bütçe giderleri gerçekleşme oranı da 2,6 puan artarak, yüzde 33,7 olarak hesaplandı. Bu dönemde personel giderleri, geçen yıla göre yüzde 16,2 artışla 19 milyar 199 milyon liraya çıktı. Bütçe harcamalarının 2 milyar 326 milyon lirasını sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, 7 milyar 128 milyon lirasını mal ve hizmet alımları, 32 milyar 8 milyon lirasını cari transferler, 2 milyar 930 milyon lirasını sermaye giderleri, 767 milyon lirasını sermaye transferleri, 1 milyar 948 milyon lirasını da borç verme kalemi meydana getirdi.
Maliye Bakanlığı değerlendirmesinde, nisan ayında vergi gelirlerinde, özellikle de dahilde alınan KDV ve ÖTV'de ilk 3 aya göre olumlu bir değişim görüldüğü vurgulandı. Bu değişimde yurtiçi talebi canlandırmak amacıyla uygulamaya konulan vergi indirimleri ile ithalattaki azalmanın önemli rol oynadığı kaydedilen değerlendirmede, daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Nitekim 2009 yılının ilk çeyreğinde dahilde alınan KDV, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 oranında azalmış iken, Nisan 2009'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49,4 oranında artmıştır. Yine ilk çeyrekte ÖTV tahsilatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 oranında azalma göstermiş, Nisan 2009'da ÖTV tahsilatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 oranında artmıştır. Küresel krizin etkilerini sınırlandırmak ve bazı sektörlerin mevsimsel ihtiyaçlarını gidermek anmacıyla yılın ilk 4 ayında bütçe ödenekleri hızlı bir şekilde serbest bırakılmıştır. 2009 yılı ilk 4 aylık Merkezi Yönetim Bütçesi, makroekonomik gelişmeler ile küresel krizin etkilerini sınırlandırmak için uygulamaya konulan maliye politikası tedbirleri çerçevesinde gerçekleşme göstermiştir." Değerlendirmede, revize edilen bütçe hedeflerinin gerçekleştirilmesi için bundan sonraki dönemde de her türlü tedbirin kararlılıkla alınarak, uygulamaya konulacağı da ifade edildi.