Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Rize'nin süs bitkileri yetiştiriciliği için uygun iklim şartları taşıdığını söyledi. İldeki tarım alanları konusunda da bilgi veren Çekiç, 55 bin hektar tarım alanının yaklaşık 50 bin hektar alanında çay tarımı yapıldığını ifade etti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şubesi tarafından düzenlenen Müstakil Düşünceler Toplantısı'nın bu haftaki konuğu Tarım İl Müdürü Adem Çekiç oldu. MÜSİAD toplantı salonunda MÜSİAD üyelerinin katılımıyla, her hafta gerçekleştirilen 'Müstakil düşünceler' toplantısına konuşmacı olarak katılan Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Rize'deki tarım ve hayvancılığın yanı sıra kırsal kalkınma ve hibe programları hakkında bilgi verdi. Tarım İl Müdürü Adem Çekiç çayda ihracatın düştüğünü, çaydan sonraki tarım ürünlerimizin kivi ve likapa olduğunu, bu ürünlerin devlet tarafından desteklendiğini söyledi. Süs bitkileri yetiştiriciliği için bölgemizin uygun iklim şartları taşıdığını belirten Çekiç, Rize'deki 55 bin hektar tarım alanının yaklaşık 50 bin hektar alanında çay tarımı yapıldığını kaydetti. 2003 ile 2010 yılları arasında ülke genelinde tarımsal destekleme miktarının 36 milyon 350 bin TL olduğunu belirten Çekiç, 2010 yılında ise bu rakamın 128.232 milyon liraya yükseldiğini söyledi. Çekiç şöyle devam etti:“Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırımlar ile mevcut tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine, yarım kalan yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımların %50'si hibe olarak verilmektedir. İlimizde dört yıl içerisinde bu kapsamda 8 tirilyon lira destek verilmiştir.”
Çiftçi malzemelerine de yüzde 50 hibe desteği verildiğini kaydeden Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, “Önceki yıllarda ilimizde bu desteğe ilgi gösterilmediğinden, destek olarak gönderilen paralar geri gitmekteydi. Çay üreticisinin ihtiyacı olan makineler destekleme kapsamında alınırsa, bu desteğe ilginin yoğun bir şekilde aratacağı düşüncesindeyim” dedi.Sivil toplum kuruluşlarının kırsal kalkınma programı kapsamında daha fazla proje üretmeleri gerektiğini belirten Çekiç, “Tarımsal ürünlerin işleme, paketleme ve depolama tesisleri yapılabilecek, bölgemize giren kaynak artırılabilecektir” diye konuştu.