Altı ay içinde ihaleye çıkılması beklenen Üçüncü Nesil telefon için planlanan işletmeci sayısı 4 olarak belirlendi
Üçüncü Nesil (3N)cep telefonu işletmeciliği için 6 ay içinde ihaleye çıkılacak. Dört işletmeye 20 yıl süreyle işletme yetkisi verilecek. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, 3N mobil telekomünikasyon sistemi hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme, Telekomünikasyon Kurumu tarafından tespit edilen frekanslarda yapılacak. Yetkilendirme kapsamında işletmeci, kuracağı ve işleteceği şebeke üzerinden, imzalayacağı imtiyaz sözleşmesi kapsamında her türlü telekomünikasyon hizmetini verebilecek. Planda, yetkilendirilecek işletmeci sayısı 4 olarak belirlendi. Ancak, kurum talep doğrultusunda yetkilendirilecek işletmeci sayısında değişikliğe gidebilecek. 3N ihalesinde, kapalı teklif usulü uygulanacak. İşletmeciler, sadece kendilerine imtiyaz sözleşmesi gereği tahsis edilmiş frekansları kullanmaları kaydıyla, 3N hizmetlerinin verilmesi için kurulacak telsiz erişim şebekesini diğer işletmecilerle kurup kullanabilecek.
3N işletmecileri, diğer işletmecilerden talep gelmesi halinde, kullandıkları kuleler, direkler, konteynırlar, kanallar ve benzeri altyapı niteliğindeki tesislerin paylaşımına yükümlü olacak. İşletmecilerin yeni kuracakları kuleleri, direkleri, enerji nakil hatlarını ve benzeri altyapı niteliğindeki tesisleri öncelikli olarak tesis paylaşımı yoluyla temin etmeleri esas olacak. Kurum, gerek görmesi halinde 3N işletmecilerine bu hususta zorunluluk getirebilecek. Lisansların asgari değerleri, KDV hariç olmak üzere, A Lisans (40 MHz) için 285 milyon euro, B Lisans (35 MHz) için 250 milyon euro, C Lisans (30 MHz) için 214 milyon euro ve D Lisans (25 MHz) için 178 milyon euro olarak belirlendi.
Avea CEO'su Cüneyt Türktan, 3N ihalesi ile ilgili kararın çıkmasıyla önümüzdeki ayların telekom sektörü için tarihi bir dönem olacağını belirterek, “3G ile Türkiye'de en büyük farkı Mobil Genişbant hizmetlerinde yaşayacağımızı düşünüyoruz. Mobil Genişbant teknolojisinin getireceği çok hızlı veri iletimi ve hızlı internet erişimi olanağı ile Türkiye'deki tüm cep telefonu kullanıcılarının internet üzerinden dünyanın tüm bilgilerine ulaşabilecek olması bilgi üzerine kurulu modern çağda, ülkemizin dijitalleşme konusunda çok önemli bir adım atmasını sağlayacaktı” dedi.