Patronlar kulübü TÜSİAD'ın Başkanı Ümit Boyner, Çalışma Hayatında Kadın Konferansı'nın yapıldığı Çırağan Sarayı'nın girişinde sessiz eylem yapan Sosyalist-Feminist Kollektif Grubu'nu toplantıya davet etti
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'nin 21. yüzyılda kadın-erkek eşitsizliği tablosuyla yoluna devam edemeyeceğini, etmemesi gerektiğini kaydetti.
Boyner, TÜSİAD'ın 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Çalışma Hayatında Kadın Konferansı'nda yaptığı konuşmada, konferansın gerçekleştirildiği Çırağan Sarayı'nın girişinde kadınların yaptığı sessiz eyleme işaret ederek, kendilerini 'Sosyalist-Feminist Kolektif Grubu' olarak tanımlayan ve pankartlar taşıyan kadınların yanına giderek toplantıya katılmalarını önerdiğini ve davet ettiğini söyledi.
Kadınların kendi istekleriyle katılmadıklarını belirten Boyner, 'Taşıdıkları pankartlardan, özellikle kayıt dışı ve esnek çalışma biçimleri olduğunda kadının sosyal güvenlik haklarının korunması noktasında farklılık yaratma amacıyla geldiklerini anladım. Kendilerini TÜSİAD'in Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu ile bir toplantı yapmaları için davet ettim' dedi.
TÜSİAD Başkanı, kadınların ekonomiye katılmasının, kadın-erkek tüm toplumu ileriye taşıyacak bir süreç olmasından dolayı, çözüm süreçlerine erkeklerin de aktif olarak katıl-masının şart olduğunu kaydetti.
TÜSİAD üyelerinde toplam çalışanlar içinde kadın oranının yüzde 35 olduğunu belirten Boyner, “Türkiye, dünyadaki en güçlü 5 kadından birini yetiştirmiş olabilir. TÜSİAD iki kez kadın başkan seçmiş olabilir. Zincir ancak güçlü halkaları kadar değil, zayıf halkaları kadar güçlüdür” dedi.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 'en son yaşanan krizin erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özelliklerinin felakete yol açabileceğini gösterdiğini' ifade ederek, 'Finansal krizden önce de birçok başarılı şirket, ataerkil hiyerarşilerin yerine, işbirliği ve network kurma gibi global dünyanın gerektirdiği yönetim biçimlerine önem vermeye başlamıştı. Bu gibi özelliklerde kadınlar doğuştan avantajlıdır' dedi. Sabancı, bugün derneğin 69 kadın üyesi bulunduğunu, bunun toplam üye sayısının yüzde 12'sini oluşturduğunu belirterek, 1984'te TÜSİAD'ın ilk kadın üyesinin kendisi olduğunu hatırlattı. Bir ülkedeki istihdamın sektörel ve cinsiyete bağlı dağılımının o ülkenin kalkınmışlık düzeyinin önemli bir göstergesi olduğunu belirten Sabancı, Türkiye'de ulaşılan noktanın çok iç açıcı olmadığını vurguladı.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, sosyal kalkınmanın sağlanabilmesi için tüm bireylerin kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın çalışma yaşamına girmelerinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, bugüne kadar 48 ilde 40 bin 247 kadının mikro kredi aldığını, dağıtılan toplam kredi miktarının yaklaşık 73 milyon lira olduğunu bildirdi. Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik kuruluşu Eurostat 2009 yılı verilerine göre, AB'de kadınların istihdam oranı yüzde 58,6 iken, Türkiye'de yüzde 24,2 olduğunu belirten Kavaf, Türkiye'de kadın iş gücünün en çok istihdam edildiği sektörün yüzde 43,7 ile hizmetler sektörü olduğu bildirdi.