Yayla turizminin gelişmesi, hukuki statüye bağlı

Cihan
00:0014/12/2009, Pazartesi
G: 14/12/2009, Pazartesi
Yeni Şafak
Yayla turizminin gelişmesi, hukuki statüye bağlı
Yayla turizminin gelişmesi, hukuki statüye bağlı

MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu'nun düzenlediği 'Yayla Turizmi' konulu panel Trabzon'da gerçekleştirildi. Vali Recep Kızılcık, her şeyden önce yaylaların önce hukuki anlamda bir statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Doğu Karadeniz'de yayla turizminin geleceği için her şeyden önce yaylaların hukuki anlamda bir statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.Kızılcık, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hizmet Sektör Kurulu'nun düzenlediği 'Yayla Turizmi' konulu panelde yaptığı konuşmada, bölgenin yayla ve çevre potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hem Mera Kanunu hem de diğer düzenlemelere bakıldığında yaylaların statüsüne ilişkin bazı çelişkiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Kızılcık, her şeyden önce yaylaların önce hukuki anlamda bir statüye kavuşturulması gerektiğini dile getirdi. Kızılcık, "Gerçekten yaylalarımız Mera Kanunu'nda ifade edildiği gibi oturmaya müsait olmayan, sadece geleneksel yapılarla ve tarımsal üretim amacıyla mı kullanılmaya devam edilecek, yoksa küreselleşen dünyanın en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği nedeniyle deniz turizminden yayla turizmine kayışın yaşandığı bir ortamda turistik amaçlı mı kullanılacak?" ifadelerini kullandı.


MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YATIRIMLARI ARTIRIR

Konunun Samsun'dan Artvin'e kadar önemli bir coğrafyayı ilgilendirdiğine vurgu yapan Recep Kızılcık, işadamlarının bu alanda ciddi yatırım yapabilmeleri için önce bu hukuki sorunun çözümlenmesi gerektiğini dile getirdi. Trabzon Valisi, gerekli düzenlemeler yapılığı taktirde bölgenin zengin yayla ve çevre potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirileceğine inandığını kaydetti.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu de yaylalarla ilgili temel sorunun, yayla ile meraların Türk hukukunda tam tanımlanmamış ya da farklı tanımlanmış olmasından kaynaklandığını ifade etti. Salihoğlu, Mera Kanunu ile ilgili mevzuatta değişiklik yapılmadan bu konudaki sorunları çözmenin çok kolay olmayacağına değindi.


"DÜNYA KARADENİZ YAYLALARINI TANIMALI"

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, deniz, kum ve güneş turizminin yanında, turizmin diğer can damarlarını da ortaya çıkarmak gerektiğini söyledi. Saruhan, dünyanın artık keşfedilmemiş Karadeniz yaylalarını tanıması gerektiğini dile getirdi.Kaliteli, harcayan ve zengin turistleri Türkiye'ye çekmek gerektiğini anlatan Saruhan, "Sonrasında bu insanlara yapacağımız güzel misafirperverlik ve alt yapı hizmetleriyle yatırımları da ülkemize çekmeliyiz. Yapılacak ilk iş turist çekmek ve bu sektörden kazanmak, ikincisi ise o insanları buraya yatırıma teşvik etmek." dedi. Yatırım yaparken de insan ve çevre odaklı olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Saruhan, şöyle devam etti: "Doğal kaynaklarımız ile kültürümüze dönük özgün mimarinin korunmalı, çok katlı beton yapılardan uzak durulması. Plan ve yatırım programlarında eko turizmin olmazsa olmaz koşullarına yer verilmelidir."Panele, AK Trabzon Milletvekili Asım Aykan'ın yanı sıra çok sayıda ilgili ve davetli de katıldı