Balyoz görev değil

İstihbarat Servisi
00:007/01/2011, Cuma
G: 7/01/2011, Cuma
Yeni Şafak
Balyoz görev değil
Balyoz görev değil

Balyoz davasının dünkü duruşmasında eski kuvvet komutanlarının 'Dosya Anayasa Mahkemesi'ne gönderilsin talebi reddedildi. Mahkeme 'Anayasa'nın 148'inci maddesine göre kuvvet komutanları sadece göreviyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanır' gerekçesiyle darbenin 'askeri suç' olmadığına hükmetti. Duruşmada, iddianameyi TRT spikerleri okurken, sanık avukatları 'hız yok' gerekçesiyle itiraz etti

Balyoz davasının dünkü duruşmasında bir ilk yaşandı. Camilerin bombalanması ve Türk jetinin düşürülmesi gibi eylemlerin yer aldığı iddia edilen Bayoz kod adlı darbe planına ilişkin 968 sayfalık iddianameyi okumak için Silivri'deki mahkeme salonunda davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine TRT spikerleri Ömer Ersöz ve Hakan Kırat görevlendirildi. Eski kuvvet komutanlarının Yüce Divan talebi de 'Darbe, görev suçu değil' hükmüne takıldı.

SAYGUN RAPOR ALDI

Camilerin bombalanması ve Türk jetlerinin düşürülmesi eylemlerinin yer aldığı 196 sanıklı Balyoz davasına Silivri'deki mahkeme salonunda görülmeye devam edildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklar Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Nejat Bek, Halil Helvacıoğlu, Abdullah Gavremoğlu ve başka davada tutuklu 4 sanığın aralarında bulunduğu 181 sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, emekli Orgeneral Ergin Saygun, Mustafa Korkut Özarslan'ın aralarında bulunduğu 4 sanığın rapor alarak sağlık gerekçesiyle duruşmaya gelmediğini belirtti.

KALKIN DA YÜZÜNÜZÜ GÖREYİM

Sanıklar ilk iki duruşmada oturarak isimlerini söylemişti. Başkan Diken, bu kez “ayağa kalkın da ben de yüzünüzü göreyim” diye sanıkları uyardı. İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunan Dursun Çiçek, Ergenekon davası sanıkları Cengiz Köylü, Mehmet Fikri Karadağ ile birlikte Diyarbakır'da “Faili Meçhuller” davasında tutuklu yargılanan Emekli Albay Cemal Temizöz de ilk kez duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, üç üye hakimle ilgili “reddi hakim” talebinin reddedilmesi kararının kesinleştiğini bildirdi. Öte yandan, davanın askeri mahkemeye gönderilmesi taleplerini de, “darbe teşebbüsü” suçunun askerlik göreviyle ilgili olmadığı gerekçesiyle reddetti. Öte yandan mahkeme adli emanette bulunan ve içinde darbe planlarının yer aldığı iddia edile 19 CD ile ilgili yeni bir incelemeye gerek olmadığına hükmetti.

GENELKURMAY ADINA TALEP

Başkan Diken, önceki iki duruşmada sanıklar ile avukatları tarafından yapılan talepler hakkında verilen ara kararı okudu. Diken, duruşmanın Beşiktaş adliyesi ya da belirlenecek başka bir yerde yapılmasına ilişkin taleplerin, İstanbul'daki adliyelerin şartları ve bu davanın sanık sayısı dikkate alınarak reddine karar verildiğini söyledi. Sanıklardan Çetin Doğan'ın, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Başkanlığı'nın suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil olarak katılmaları yönündeki talebinin ise bu iki kurumun kendi talepleri olmadığı için reddine karar verildiğini açıkladı.

DARBE GÖREV SUÇU DEĞİL

Sanıklardan Halil İbrahim Fırtına ile Özden Örnek'in “Kuvvet Komutanları”, diğer sanıkların da onlarla bağlantılı olması gerekçesiyle davanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinin de reddedildiğini kaydetti. Diken, Anayasa'nın 148'inci maddesine göre kuvvet komutanlarının sadece göreviyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanabileceğini ancak darbe iddianamede belirtilen suçun bunlardan sayılmadığını bildirdi.

DAVA SİVİL MAHKEME'NİN

Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu sanıkların askeri mahkemeye gönderilmesi talebiyle ilgili de, darbe teşebbüsü suçunun Anayasa 145'te sayılan askerlik göreviyle, asker şahıslara yönelik ve askerlik hizmet ve göreviyle ilgili bir suç olmadığını kaydeden başkan, eski TCK'nın 147'inci maddesine göre yargılama yetkisinin özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde olduğunu belirtti.


Baro bu kez izleyici

Balyoz davasının ikinci duruşmasına tam kadro gelerek sanık avukatlarına destek veren İstanbul Barosu ve Ankara Barosu temsilcileri bu kez de mahkeme salonundaydı. İstanbul Barosu yönetim kurulu üyesi İsmail Altay, İstanbul barosu avukatı Fatih Arslan ve Ankara Barosu temsilcisi Erol Aras yine sanık avukatları bölümüne oturdu. Bunun üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken ve avukatlar arasında ilginç bir diyalog geçti. Başkan Diken, avukatlara izleyici yerine geçmelerini isteyerek, “Sizde dava sanıklarından herhangi birinin vekaleti var mı?” diye sordu. Bunun üzerine üç gözlemci avukat izleyici bölümüne geçti. İlk kez duruşmaya gelen Diyarbakır'da görülen Faili Meçhul Cinayetler Davası'nın tutuklu sanığı Emekli Albay Cemal Temizöz'ün kimlik tespiti yapıldı. İkametgah adresi sorulan Temizöz,“Diyarbakır E Tipi cezaevi” diye cevap verdi. Mahkeme başkanı, “tahliye olduğunuzda bulunacağınız yer neresi olur?” diye sorunca Temiz, “Daha önce Kayseri İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevliydim” dedi.