Borç krizindeki Yunanistan'ın Türkiye hakkındaki fikirleri değişti. Bir zamanlar savaşın eşiğine geldiğimiz ülkenin vatandaşları, daha iyi yaşama standardına kavuşmak için başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye göç etmeye başladı
Yunanistan'ın içine girdiği derin ekonomik kriz, bazı Yunanlıların daha iyi yaşama fırsatı elde edebilmek için başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye gelmeye zorluyor. Bu insanlar üniversitelerden, turizme kadar pek çok alanda istihdam imkanı bularak, şu an ülkelerinin içinde bulunduğu düşük yaşama standardından çok daha iyi bir yaşam elde ediyor. İstanbul'daki özel üniversitelerden birinde öğretim görevlisi olarak işe başlayan Yunan vatandaşı Eleni Varmazi, Türkiye'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu söylüyor.
Varmazi, “Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, İrlanda, Brüksel ve Kıbrıs Rum Kesimi gibi AB üyesi ülkelere de başvurdum. Türkiye'de sahip olduğum iş ve öğrencilerimle çok mutluyum. Burada kurduğum düzen Londra veya Berlin'de hayat kurmaya çalışmaktan daha kolay. Hafta sonları ülkemi ziyaret edebiliyorum. Buraya benim dışımda başka Yunanlıların geldiğini ve iş bulduklarını biliyorum” dedi. Bilkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Ionis Grigoriadis ise, sayıları artarak Türkiye'ye gelmeye başlayan Yunanlıların, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeldiğine işaret ettiğini söyledi.
Grigoriadis, “1990'larda savaşın eşiğine geldiğimiz günlerden çok uzağız. Yunanistan'dan öğrenciler Türkiye'ye dil öğrenmeye geliyor. Geçtiğimiz yıl Türk dizileri Yunanistan'da büyük ilgi gördü. Herkes, tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de sorunlar olduğunu biliyor. Ancak zamanla her şey daha dengeli bir yaklaşım altında gerçekleşiyor” yorumunda bulundu.
İstanbul'da kaç Yunan kökenli kişinin çalıştığını ortaya koyan resmi bir rakam yok. Ancak göçün hızla artacağı düşünülüyor. Analistler, Yunanistan'da yaşanan kriz döneminde Türkiye'nin güçlenen ekonomisinin zamanla daha fazla Yunanlıyı İstanbul'a çekeceğine inanıyor.
Ülkede yapılan araştırma her 5 Yunandan birinin fakirlik sınırının altında yaşadığını ortaya koyuyor. Fakirlik sınırının altında yaşayanların yüzde 22'sini 60 yaş ve üzeri, yüzde 23'ünü 17 yaş altı kişilerin oluşturduğu, yüzde 42'sini ise işsizlerin teşkil ettiği vurgulandı.
IMF ve AB ile 110 milyar avroluk bir anlaşma imzalayan ülkede, vatandaşları bir nevi göçezorlayan kemer sıkma önlemleri açıklanmıştı. İşte o kararlardan bazıları: İş üretmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının fesh edilmesi, memur alımının durdurulması, memur sayısının azaltılması, iş şartlarının özel sektörle aynı düzeye getirilip, çalışma süresinin 7 saatten 8 saate çıkarılması, emeklilik yaşının artırılması vb.