Bir savaş çıkması pamuk ipliğine bağlı olan Kore yarımadasında gerginlik had safhaya çıktı. Kuzey Kore'nin, Güney'in Sarı Deniz'deki Yeonpyeong Adası'nı top ateşine tutması sonucu, 2 Güney Kore askeri öldü, 17 asker ve 3 sivil yaralandı. Güney Kore, saldırının tekrarlanması halinde "büyük misilleme" tehdidinde bulundu. K. Kore ise ilk top ateşinin Güney'den geldiğini savundu
Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin mart ayında batmasının ardından dün yaşanan gelişmeler Sarı Deniz'de "savaş" alarmına yol açtı. K. Kore'nin, G. Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması sonucu 2 Güney Kore askeri öldü, 17 asker ve 3 sivil yaralandı. 1200-1300 kişinin yaşadığı adada 60-70 ev alev aldı. Bir saat süren karşılıklı ateş sırasında halkın tahliye edilmesine başlandı. F-16 savaş uçaklarını havalandıran G. Kore,'de ordu en yüksek alarm seviyesine geçti. Güney Kore Merkez Bankası, saldırının piyasalara etkisini belirlemek üzere acil toplanma kararı aldı.
G. Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, tekrar saldırı halinde 'büyük bir misillemede' bulunacaklarını söyledi, olayın "ateşkesin açık ihlali" olduğunu kaydetti. K. Kore yönetimi, saldırı ile alakalı “Güneyli kuklalar anonslarımıza rağmen sınır ihlali yapıp onlarca top mermisi ateşledi. Biz de karşıık verdik” açıklaması yaptı. Güney Kore ise askeri tatbikat çerçevesinde top atışı yaptıklarını açıkladı. K. Kore'nin saldırganlığı ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Il'in iktidarını devretme süreci arasında bağlantı kuruluyor. 26 Mart'ta Cheonan adlı gemi, patlama sonucu batmış, 46 denizci hayatını kaybetmişti. Olaydan sorumlu tutulan K. Kore iddiaları reddetmişti.
ABD Başkanı Barack Obama, Sarı Deniz'deki çatışmadan haberdar edilmek için 03.55'te yatağından kaldırıldı. Beyaz Saray da saldırı şiddetle kınadı. Obama, G20 zirvesi için gittiği Güney Kore'de, saldırıya maruz kalması halinde, G. Kore'yi tereddütsüz savunacaklarını vurgulamıştı. Saldırıdan bir gün önce de ABD'nin, K. Kore'nin nükleer silah yapımına basamak oluşturabilecek santrifüjlerden 2 bin tanesine sahip olduğu iddiasını müttefikleriyle görüştüğü bildirilmişti.
1950-53 Kore savaşından sonra sadece ateşkes yapan iki ülke, barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak hâlâ savaş halinde bulunuyor. 1950'de çıkan savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti'nin müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştı. Kore savaşında, en az 2 milyon sivilin, komünistlerin ordusundan 1,5 milyon askerin, 30 Amerikalı, 400 bin Güney Koreli ve bin İngiliz askerinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
* NATO
NATO, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne, bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı.
* AB
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.
* JAPONYA
Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, K. Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu kaydetti.
* BM
Kore yarımadasında karşılıklı top ateşi açılmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gelişmelerin endişe verici olduğunu vurguladı.
* ÇİN
Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.
* RUSYA
Rusya Kore Yarımadası'nda güç kullanımının kabul edilemez olduğunu belirterek Güney ve Kuzey Kore'ye itidal çağrısında bulundu.