|

'Durum çok ciddi' mesajına dikkat!

FETÖ'cü askerlerin 15 Temmuz'da yaptığı darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu kapsamda yürütülen soruşturma devam ediyor. Dolandırıcıların, yürütülen soruşturmayı kendileri için fırsata çevirmek adına sosyal medyada çeşitli yollar denedikleri bildirildi.

Yeni Şafak
11:16 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 11:06 - 28/07/2016 Perşembe
AA
Dolandırıcılar, FETÖ'nün askeri darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmayı fırsata çevirmeye çalışıyor.
Dolandırıcılar, FETÖ'nün askeri darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmayı fırsata çevirmeye çalışıyor.

Dolandırıcıların, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi kapsamında yürütülen soruşturmayı kendileri için fırsata çevirmek adına sosyal medyada çeşitli yollar denedikleri bildirildi.



Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran yaptığı açıklamada, Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişimi dolayısıyla çok büyük bir tehlike atlattığını belirtti.



Son derece kritik günlerden geçildiğini dile getiren Başaran, şunları kaydetti:



  • "Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu istismar etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçerek 'Adınız darbe soruşturmasında geçiyor' diyerek çeşitli taleplerde bulunduklarına şahit olduk. Özellikle sosyal medyada yayılan bazı mesajların bu kişilerin bir girişimi olabileceğini düşünüyoruz."

Bu mesajların "durum çok ciddi" diye başlayarak vatandaşlarda bir algı oluşturulduğuna dikkati çeken Başaran, şöyle devam etti:



"Bir takım mesajları kullanarak vatandaşta belli bir farkındalık oluşturuyorlar. Böylece, iletişim kurduklarında kurban bu konuda daha önce resmi bir girişim bulunduğuna inanmış oluyor. En azından bu konuda bir gelişme olduğunu bir yerlerden hatırlıyor. Bu hazırlık dolandırıcıların işini oldukça kolaylaştırmaktadır."





Başaran, bu nedenle vatandaşların özellikle önümüzdeki günlerde, "darbe soruşturması" konusunda kendileriyle temasa geçen kişilere karşı çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:



  • "Vatandaşlarımız telefonla veya sosyal medya üzerinden kendileriyle temasa geçenlere itibar etmesinler. Teknoloji, arayan telefon numarasının ve e-posta gönderilen adresin değiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Bu nedenle kendilerini arayan numara 155 veya e-postayı gönderen adres Emniyet Genel Müdürlüğü gibi görünse de bu sahte olabilir. Haklarındaki işlemleri durdurmak için istenen paranın açıkça rüşvet olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, böyle bir şeyin imkanı yok ama gerçek bir savcı veya polis bu parayı istese bile vatandaş bu sefer de rüşvet vermiş oluyor. Bu nedene bu tür taleplere kesinlikle itibar edilmemelidir. Kendini polis veya savcı olarak tanıtan şahıs vatandaşa 'Sizinle birlikte gerçek darbecileri yakalayacağız. Operasyona destek olmanızı istiyoruz, parayı çekin götürün' gibi bir senaryo uydurabilir. Yine imkansız olmakla beraber, gerçekte bu tür bir operasyonun ortasında bulunmak hayati risk taşıyacağı için ne güvenlik güçleri vatandaşı böyle bir tehlikeye atar ne de vatandaşın bu riski alması mantıklı olur."
#FETÖ
#Darbe girişimi
#Sahte mesaj
#Alper Başaran
#Siber güvenlik
8 yıl önce