|

Yüzde 70 ‘Evet’le özümüze döneriz

Teröre en çok şehit veren illerin arasında yer alan Yozgat’ta halk 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına kilitlendi. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile özümüze döneceğiz” diyen Yozgatlılar, 16 Nisan’da yüzde 70’in üzerinde evet çıkacağını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 05:24 - 12/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Yüzde 70 ‘Evet’le özümüze döneriz
Yüzde 70 ‘Evet’le özümüze döneriz

Yeni Şafak ve TVNET ekibinin Batı Karadeniz’den sonraki durağı Yozgat oldu. Yozgatlılar 16 Nisan’ı ekibimize değerlendirdi. Teröre en çok şehit veren illerin arasında yer alan Yozgat, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına dair kararını verdi. Meydanda konuştuğumuz vatandaş ve esnafın büyük bölümü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvendiklerini belirterek oylarını evet yönde kullanacağını belirtiyor. Erdoğan’ın son 15 yılda yaptığı hizmetleri anlatan Yozgat halkı, Avrupa’ya karşı Türkiye’nin önceden başının eğik olduğunu, şimdi ise dimdik durduğunu vurguluyor. Yozgat sokaklarında hain 15 Temmuz darbe girişimi sıcaklığını koruyor.

YÜZDE 70 EVET ÇIKACAK

Vatandaş, darbenin vatana zarar verdiğini belirtiyor. AK Parti, MHP ve BBP ortak çalışmalarla biraraya geldiği Yozgat’ta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP İl Başkanı İbrahim Ethem Sadef ve BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler çeşitli programlara katıldı. Yozgat’ta 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yüzde 64,8 ile birinci parti çıkarken, MHP yüzde 12,5, CHP ise 7,4 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 65,84 oy çıktı. Yozgatlılar, 16 Nisan’da yüzde 70’in üzerinde evet çıkacağını söylüyor. Yeni Şafak yazarı Merve Şebnem Oruç da Yozgatlılardan 16 Nisan’dan beklentilerini dinledi.


TEK ELDEN YÖNETİM

Halk oylamasında oyunun evet olacağını söyleyen Emre Engel, “Ben tarihe meraklıyım. Tarihimize baktığımız zaman Osmanlı, Selçuklu, onun öncesinde beyliklere baktığımız zaman tek elden yönetim olmuştur. Cumhuriyet kurulduktan sonra belli bir süre tek elden yönetilmişti. Belli bir süre sonra cumhurbaşkanı ve başbakan, aynı partiden bile olsa, bir çatışma içerisine girmişlerdir. Koalisyonlarda da bir adım bile ileri atılmamıştır. Bu yüzden sistemin değişip özümüze dönüp tekrar tek elden yönetime geçmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

249 KİŞİYİ ŞEHİT EDENİN YANINDA NEDEN OLALIM

Yozgat merkezde taksicilik yapan Yusuf Yılmazer, “Terör örgütü PKK hayır diyor, FETÖ hayır diyor, CHP hayır diyor, Avrupa hayır diyor, biz evet diyoruz. Biz onlarla aynı safta yer almak istemiyoruz. 15 Temmuz’da 249 insanı şehit edenin yanında olalım” dedi.


CHP gençlere
güvenmiyor

Yozgat’ta yazarımız Merve Şebnem Oruç gençlerle de görüştü. 18 yaş grubu gençlerin önünün açılmasını değerlendiren Yunus Ekici ve Salih Emrah Açıkgöz de, “Gayet çok iyi karşılıyoruz. Seçebiliyorlarsa seçilmeleri de doğaldır” diyor. CHP’nin kendilerine güven vermediğini söyleyen Ekici ve Açıkgöz, “Evet verenleri denize dökeriz, ne demek?! Bu sözler bir siyasetçiye yakışan sözler değil. 18 maddenin tüm detaylarını inceledik. Bize bu sistemin daha uygun olacağını düşünüyoruz” diye konuştular.


Yargı sistemi değişmeli

Abdülkadir Yılmaz yargı sisteminin değişmesi için evet diyeceğini söylüyor. Gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Ben evet diyeceğim. Çünkü yargı sisteminin öncelikle değişmesi gerekiyor. Bir asker ile bir sivil sokakta tartışırken mesele asker haksız bile olsa askeri mahkemede yargılandığı için asker her zaman haklı çıkacak. O yüzden bu sistemin değiştirilmesi lazım. Onun için AK Parti ve MHP böyle bir şey sundu. Askeri mahkemeleri ortadan kaldırıp sivil ile askeri aynı kefeye koyup demokratik bir şekilde yargılanmasını sağlıyor.”

Bahçeli’nin derdi vatan

Vatandaşlardan Ömer Faruk Katlan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin göstermiş olduğu tutuma değinerek, “Onun derdi vatan. 16 Nisan’ı vatan millet meselesi olarak görüyorum. Bahçeli ne diyorsa bizde onu diyoruz. Devlet meselelerinde sırtını dönmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 15 Temmuz’a kadar sevmezdim. Şimdi seviyorum, çünkü o gece şapkasını alıp ülkeyi terk edebilirdi. En büyük sınavını o gün verdi. CHP sadece muhalefet olalım diye konuşuyor. Evetin iyi olduğunu onlar da biliyor” dedi.

#Cumhurbaşkanlığı sistemi
#FETÖ
#PKK
#15 Temmuz
#Anayasa referandumu
7 yıl önce