|

Güçlü Türkiye için sandıktayız

Türkiye, bugün sandık başına gidiyor. 55 milyon 319 bin seçmen Türkiye’nin geleceğini belirlemek için oy kullanacak. Millet; PKK, FETÖ, DHKPC gibi terör örgütlerine kucak açan, Türkiye’nin prangalarından kurtulmaması için seferber olan Avrupa’ya, FETÖ’ye ve PKK’ya arka çıkan ABD’ye cevabını sandıkta verecek. Bugün sandıktan Evet çıkarsa Türkiye’nin kabuğundan kurtulup dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alması için ilk adım atılacak. 94 yılda 65 hükümet kurduran ve Türkiye’yi tökezleten, bir gecede 77 milyonu fakirleştiren parlamenter sistem tarihe karışacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 03:27 - 16/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Güçlü Türkiye için sandıktayız​
Güçlü Türkiye için sandıktayız​

Türkiye bugün, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimini yapacak. 55 milyon 319 bin seçmen, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçiş için karar verecek. 15 Temmuz çokuluslu darbe ve iç savaş tezgahını boşa çıkaran milletimiz, ülkemizi bir üst lige çıkarmak, yeni müdahalelere ve saldırılara engel olmak, güçlü Türkiye’yi kurmak için bugün son sözü söyleyecek. Hiçbir seçim, 16 Nisan referandumu kadar küresel ölçekte tartışmalara neden olmadı.

SEFERBER OLDULAR

15 Temmuz saldırısının arkasında yer alan bütün güçler, referandumu etkilemek, Türkiye’yi durdurmak için seferber oldu. Avrupa ülkeleri, sanki kendi seçimleriymiş gibi, “Hayır Cephesi” kurdu ve Türkiye iç politikasına müdahale etti. Almanya ve eksenindeki ülkeler, referandumu Türkiye ve Erdoğan düşmanlığına dönüştürdü. Irkçı örgütler üzerinden Türkiye’ye karşı görülmemiş bir nefret kampanyası yürüttü. Bu ülkeler, PKK, FETÖ ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle tam bir ortaklık ilişkisi ile hareket etti. Avrupa medyası, Türkiye’ye ağır hakaretler içeren yayınlar yaptı. Haçlı İttifakı'na benzer ittifaklar oluşturuldu, özel timler eşliğinde insanlık dışı muamelelere tabi tutulan bakanlara konuşma izni dahi verilmedi. Diplomatik temsilciliklerimiz girişe kapatıldı. Avrupa’daki vatandaşlarımıza saldırılar düzenlendi. Ve o gün geldi. Milletimiz bugün, bütün bunlara en etkili cevabı verecek. Türkiye kazanacak, Avrupa kaybedecek.

YA KRİZLER YA İSTİKRAR

Millet sandıkta vereceği ‘evet’ oylarıyla Türkiye’yi tökezleten, bir kitapçıkla 77 milyonu bir gecede üç kuruşa muhtaç hale getiren parlementer sisteme tamam diyerek istihdamın, kalkınmanın önünü açacak ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmak için de onay verecek. Hayır kararı ile Türkiye’yi mevcut sistemle bir süre daha yaşamayı sürdüreceğiz. Bir kitap fırlatılmasıyla Türkiye’yi iflasa sürükleyen faizlere tavan yaptıran, borçları bir gecede katlayan mevcut sistemin sürmesi, en çok kaos ortamından beslenen terör örgütleri ve siyasi çatışmalardan kendilerine yol bulan vesayetçileri sevindirecek. Gece gündüz omuz omuza çalışan, tüm kampanya boyunca ortak semboller kullanan terör yandaşları, referandumdan Hayır çıkması halinde durmayacak ve istikrarı bitirmek için ellerinden gelen herşeyi ortaya koyacak.

TÜM DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİMİZDE

Bugün akşam sandıkların açılmasını heyecanla bekleyen sadece 77 milyon olmayacak. Dünya 5’ten büyüktür diyerek yeryüzünün tüm mazlumlarının sesi olan Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan’a dualarıyla destek olan tüm İslam dünyasının gözü sandıktan çıkacak sonuçta olacak. Büyük ve Giüçlü Türkiye’nin elinin kendilerine daha fazla uzanacağını bilen mazlum halklar, Evet çıkmasını heyecanla bekliyor. Türkiye’nin bölgesinde etkin güç olmasınndan rahatsızlık duyan Batı dünyasının gözü de yine akşam sandıktan çıkacak sonuçlarda olacak.

  • Neyi oyluyoruz
  • *Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.
  • *Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.
  • *TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.
  • *Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
  • *Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen tarafından aday gösterebilecek.
  • *Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılması istenebilecek.
  • *Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.
  • *Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
  • *TBMM, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.
  • *Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17’den 15’e düşürülecek. TBMM’nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019’da birlikte yapılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan
İstanbul’da oy kullanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Saffet Çebi İlkokulu’nda, Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Bornova Ali Suavi İlkokulu'nda oy kullanacak. Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’da, MHP lideri Devlet Bahçeli de Anıttepe Ortaokulu’nda oy verecek.

REFERANDUMDA NASIL OY KULLANILACAK?

Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunu kullanmak üzere kabine geçen seçmen, pusuladaki seçeceği “evet” veya “hayır” seçeneğine üzerinde “tercih” yazılı olan mührü basacak. Mühür tercih alanının dışına taşırıldığında ve tecih alanına birden fazla mühür basıldığında oy geçersiz sayılacak.

OY VERMESİ MÜMKÜN OLMAYANLAR KİMLER?

MERNİS Adres Kayıt Sistemi’nde yer almayanlar, haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.

SANDIĞA GİTMEYENE MALİYE'DEN CEZA

Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı, Maliye Bakanlığı’nın Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak belirlenecek.

HİLE YAPANLARA
3 YIL HAPİS VERİLECEK

Seçimlerde usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere hapis ve para cezası verilecek. Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vadedenler ile bunları kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

OY KULLANMAYI ENGELLEMEYE 4 YIL

Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunu kullanmak üzere kabine geçen seçmen, pusuladaki seçeceği “evet” veya “hayır” seçeneğine üzerinde “tercih” yazılı olan mührü basacak. Mühür tercih alanının dışına taşırıldığında ve tecih alanına birden fazla mühür basıldığında oy geçersiz sayılacak.

BAŞKASININ YERİNE OY KULLANANA CEZA

Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunan veya verenler ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Sandık başında hileyle sandığa oy atan veya attıranlara 5 yıla kadar hapisle birlikte para cezası da uygulanacak.

OY VERMEYE MANİ OLANA 3 YIL HAPİS

Oy verilen sandığın yerini değiştiren, açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Oy pusulalarını veya seçim ile ilgili her türlü evrakı zapteden ve imha edenlere, oy verme yerine götürülmelerine mani olanlara 3 yıla kadar hapis verilecek.

1.2 milyon kişi ilk
kez oy kullanacak

Bugün yapılan 18 maddelik anayasa değişikliği referandumunda 55 milyon 316 bin 22 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu sandıklaırn 463’ü cezaevinde kurulacak. Oy kullanma işlemi batıda saat 08.00’de başlayacak, 17.00’de sona erecek. 16 Nisan referandumunda 1 milyon 269 bin 282 kişi ilk kez oy kullanacak. 1 Kasım 2015’de 54 milyon 049 bin 940 olan yurtiçi seçmen sayısı, 16 Nisan referandumunda yüzde 2,6 artış ile 55 milyon 319 bin 222 oldu. Oy Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere 4 yıla kadar hapis verilecek. Suç, memuriyet nüfuzunun kullanılması veya birinin salahiyetini suiistimal şeklinde gerçekleşirse ceza 2 yıldan az olamayacak. Seçmenin oy kullanmasını engellemek amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullananlara 3 ila 5 yıl hapis cezası verilecek.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
7 yıl önce