Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Sinan Demir, karnesinde zayıf olan öğrencilere baskı yapılmaması, başarılı olan öğrencileri ödüllendirirken de ölçünün kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Sinan Demir, yüksek başarı beklentisi, başarının sadece notlarla değerlendirilmesi, ilgi ve yetenekler gözetilmeksizin öğrencinin her dersten başarılı olmasının beklenmesinin, öğrenci üzerinde yoğun baskı oluşturduğu gibi başarısını da etkilediğinin altını çizdi.
Demir, yoğun baskıyla başa çıkamayan öğrencinin bir süre sonra başarısızlıkların sebebini kendi yapısında arayabileceği gibi buna bağlı olarak kendilerini başarısız, yetersiz, işe yaramaz gibi olumsuz sıfatlarla etkileyebileceklerini ifade etti.
Ailelere önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Demir, 'Aileler, sadece karnedeki notlara bakarak çocuğun başarısını ya da gelişimini değerlendirmek yerine çocukta baskın olan ilgi ve yeteneklere odaklanmalı. Örneğin çocuğun karnesinde sözel ağırlıklı dersler daha iyiyken, sayısal ağırlıklı ders notları daha düşük olabilir. Bu durumda öğrenciye kızmak ve onu yargılamak yerine onun ilgi ve yeteneklerine odaklanılmalıdır.' diye konuştu.
Çocukların değerinin karneyle ölçülmemesi gerektiğini belirten Demir, çocuğa 'karnen nasıl olursa olsun, sen bizim için daima değerlisin' mesajı verilmesi gerektiğini kaydetti.
Demir, 'Karneler alındıktan sonra yapılan en önemli hatalardan biri de çocuğunu başkasıyla kıyaslamaktır. Çocuklar çoğu kez kendilerini bir kıyaslama içinde bulurlar. Çocuğu, kardeşleriyle, akrabalarıyla, sınıf arkadaşlarıyla ya da komşu çocuklarıyla kıyaslamak öğrenciyi olumsuz etkiler. Kıyaslama, çocuğun kendini değersiz hissetmesine ve derslerden daha da uzaklaşmasını sağlayacağı gibi aileye karşı da öfke geliştirmesine neden olabilir.' ifadesini kullandı.
İyi bir karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken de aşırıya kaçmamaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, şunları söyledi: 'Maddi ödüllerden çok manevi ödüllere başvurmak daha yararlı olacaktır. 'Aferin kızıma', 'Tebrik ederim', 'Seninle gurur duyuyorum' gibi ifadelerle de çocukları ödüllendirmek mümkün. İyi bir karne bazen aileleri daha da hırslandırabilir. Çocuğu yoğun bir çalışma temposuna sokmak için zorlayabilir. Tatilin büyük bir kısmını ders çalışarak geçirmesini isteyebilir. Elbette ki bu çocuğu olumsuz etkileyecektir. Çocuklar tatillerini doyasıya yaşabilmeli ama bunun yanında zaman zaman tekrarlar yapılarak, derslerden uzaklaşmaması da sağlanmalıdır.'