Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, e-imza uygulaması ile 1 milyon kağıt sarfiyatının önleneceğini, noterlere ödenen yıllık 2 milyon 600 bin YTL'nin tasarruf edileceğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2008 Mali Yılı Bütçe Kanunu üzerindeki görüşmelerini sürdürüyor. Komisyon, bugün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı, ilgili ve ilişkili kurumların bütçeleri üzerinde müzakerelere başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, yaptığı sunumda 58 ve 59. AK Parti hükümetlerinin planladığı ve tasarladığı ekonomik ortak sayesinde Türk sanayicisi ve işadamlarının kendi üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını kaydetti. Son 5 yıllık ekonomik büyümenin kaynağının özel sektör olduğuna işaret eden Çağlayan, 2007 yılında bir genel seçim yaşanması, başta Mortgage olmak üzere küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve petrolde dünya tarihinde bir şok olarak yaşanan 96 dolarlık fiyatlara rağmen Türkiye ekonomisinin istikrarlı yapısını sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Çağlayan, tüm bu dışsal olumsuzluklara rağmen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından yansıyan son değerlendirmelerin, Türkiye'nin dışsal şoklara çok daha dirençli bir hale geldiği ve notlarının yukarı doğru revize edilmeyi hak ettiği yönünde olduğunu dile getirdi. Türk sanayisinin küresel entegrasyonunu sağlayarak uluslararası standartlarda üretim yapabilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Çağlayan, BM ve AB teknik mevzuatının sanayi ile işbirliği içinde uyumlaştğrılması sonucunda sektörün sorunlarının çözümü yolunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.
Türk sanayinde önemli bir yeri olan otomotiv sektöründe üretim ve ihracatın sürekli artış gösterdiğini vurgulayan Çağlayan, bir kaç yıl öncesine kadar düşük kapasiteyle çalışan bu sektörün, neredeyse tam kapasiteyi yakalayarak yeni yatırımlara başladığını, hatta bir kısmının yüzde 100'ü yerli olan fikri ve sınai mülkiyetle üretim yapmaya başladığını ifade etti. 2006 yılında bu sektörde ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 14.4 milyar milyar doları geçtiğini anlatan Çağlayan, bu rakamın 2007 yılı Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 33 oranında artarak 13.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çağlayan, bugün dünyadaki her bin aracın 14'ünün Türkiye'de üretildiğini söyledi.
Bakanlığının 2007 yılı yatırım programında yer alan 112 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 62 Küçük Sanayi Sitesi (KSS) projesinden 10 adet OSB ve 14 adet KSS projesini yeni bir yöntem ve anlayışla bütçe imkanları çerçevesinde ve belirlenen hedefler doğrultusunda yıl sonuna kadar bitirmek için çalışmaların sürdüğünü bildiren Bakan Çağlayan, bu projeler için ayrılan 115 milyon 329 bin YTL ödenekten serbest bırakılan 111 milyon 187 bin YTL'nin yıl sonu itibariyle yaklaşık yüzde 90 oranında harcanmasının hedeflendiğini kaydetti. İnşaata başlayan ve proje aşamasındaki 20 bin 610 parsel üzerindeki tesisler faaliyete geçtiğinde 335 bin 40 kişiye yeni istihdam imkanı oluşturacağını belirten Çağlayan, yeni faaliyete geçecek tesislerin Türk ekonomisine katma değerinin inşaat, makine ve ekipman olarak 2007 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 41 milyar 200 milyon YTL olacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Esnaf ve sanatkarlara verilen kredilerin faizlerinin, sağlanan hazine sübvansiyonu ile yüzde 13'e düşürüldüğünü belirten Çağlayan, 2002 ylında toplam 153 milyon YTL olarak kullandırılan kredi hacminin, 2007 yılında 2.7 milyar YTL'ye yükseldiğini ifade etti. KOBİ'lerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere yeni bir istihdam paketi hazırladıklarını ve geçen hafta devreye soktuklarını açıklayan Çağlayan, "Bu kapsamda, KOBİ'ler nitelikli eleman istihdamığ karşılığında bankalardan 18 ay vadeli sıfır faizli kredi alabilecekler ve bu kredinin faizi KOSGEB tarafından ödenecek. Söz konusu destekten 2 bin 500 işletmenin yararlanması ve 7 bin 500'den fazla insanın istihdamı hedeflenmektedir. Sağlanacak destek ile KOBİ'lere önümüzdeki 2 ayl?k dönemde toplam 250 milyon YTL'lik kredi hacmi oluşturulacak. KOBİ'lerin ortalama yüzde 50 öz kaynak oranıyla yatırım yaptıkları düşünüldüğünde, yaklaşık 500 milyon YTL'lik ek yatırım büyüklüğüne ulaşılabileceği öngörülmektedir" diye konuştu.
Çağlayan gerek üreticilere gerekse de ithalatçılara verilen garanti belgesi, satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgesi ve muafiyet işlemlerinin hiçbir evrak alınmadan yalnızca internet ortamında elektronik imzayla yürütüleceğini dile getiren Çağlayan, uygulamanın 1 Ocak 2008'den itibaren zorunlu hale geleceğini belirtti. Çağlayan, "Böylece bir belge için gerekli 12 sayfa ve 48 imza ortadan kaldırılacak, ortalama 7 günlük başvuru süresi dakikalara indirilerek zaman kaybı önlenecek. 2006 yılında bir milyon adet A4 kağıt sarfiyatı ise ortadan kaldırılacak. Çevreye katkı sağlanacak. Noterlere ödenen yıllık 2 milyon 600 bin YTL tasarruf edilecek. İş takipçilerine ödenen yüksek ücretlerin ürün maliyetlerine etkisi ortadan kaldırılacak" dedi.
Çağlayan, önümüzdeki 5 yıllık dönemin AR-GE ve inovasyona yönelik büyük bir atılım dönemi olacağını ifade ederek, "Hedefimiz 2013 yılında Gayri Safi Milli Hasılamızın 800 milyar dolara ulaşması ve AR-GE faaliyetlerine GSMH'den ayrılan payın da yüzde 2'ye yani 16 milyar dolara yükseltilmesidir" şeklinde konuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Avrupa Yatırım Fonu ile birlikte 200 milyon euro bütçeli bir fon oluşturduklarını, fon sözleşmesinin 12 Aralık 2007'de imzalanacağını açıkladı. Böylece KOBİ'lere yeni bir kredi imkanının sunulacağını vurgulayan Çağlayan, "İstanbul Girişim Sermayesi Fonu olarak anılan bu fon, bilgi ve teknoloji tabanlı, yenilikçi KOBİ'lere bankacılık sistemi dışında finansman imkanı sağlayacaktır" dedi.
Rekabet Kurumu bütçesiyle ilgili sunum yapan Rekabet Kurumu'nun yeni Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı ise Rekabet Kurumu'nun 10 yıllık çalışma sürecinde aldığı kararlar ve oluşturduğu görüşlerle ülke ekonomisinde önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Rekabet Kurulu'nun faaliyete geçtiği 1997'den beri toplam 140 soruşturma açtığını kaydeden Kaldırımcı, bunlardan 134'ünün sonuçlandırıldığını bildirdi.