Gümüşhane ili Kürtün ilçesi Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan Kadırga Yaylası'nda 600 yıllık Türk kültürü devam ettiriliyor.
Kadırga Yayla Şenlikleri her yıl Temmuz ayının 3. haftasına rastlayan Cuma günü yapılıyor. 1400'lü yıllardan bu yana şenliklerin yapıldığı bu yer, ülkemizin en eski geleneksel yayla şenlikleri olarak biliniyor.
Yaklaşık olarak 35-40 bin yerli ve yabancı turistin toplandığı Kadırga yayla şenlikleri çeşitli kültürlerin bir araya geldiği ve karşılıklı kültürel iletişimin kurulduğu bir festival günü olarak degerlendiriliyor. Köyler sabah erkenden kafileler halinde için yola çıkıyor, kemençe çalarak, horonlar edilerek, havaya silah atılarak yaylaya varılıyor. Dünyanın ilk ve tek açık hava camisi olarak adlandırılan Kadırga Camii ise, yaz aylarında özellikle Cuma günleri dolup taşıyor. Bu alan, sadece Trabzon ve Gümüşhane'den değil ülkenin dört bir yanından gelen cemaati de ağırlıyor. Sadece 2 minaresi bulunan ve kenarları bir metre yüksekliğinde taşlarla çevrilmiş camide insanlar namazını çimler üzerinde kılıyor. Alan Kültür Bakanlığı tarafından da sit alanı olarak ilan edildi.