Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, askeri anlaşmaların sürdürülüp sürdürülmemesinin İsrail'in uluslararası hukuk sınırları içerisinde hareket etmesine bağlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Eğer araştırma komisyonunu kabul etmezse ilişkilerin normalleşmesi söz konusu olmaz" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AIGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile yaptığı üçlü toplantısı sonrası soruları yanıtladı.
'İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak özür dilemeyeceğini bildirmesine' ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bu meselenin takipçisi olacağını vurgulayarak, bu problemin İsrail ve Türkiye arasında değil, İsrail ile uluslararası toplum, uluslararası hukuk, uluslararası vicdan arasında olduğunu söyledi. Uluslararası toplumun ciddi bir sınavla karşı karşıya olduğunu söyleyen Davutoğlu, 'Bir ülkenin uluslararası sularda seyretmekte olan sivil bir gemiye müdahale etme hakkı var mıdır yok mudur? Soru bu' dedi.
Davutoğlu, 'BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-Mun, çok kısa sürede bir uluslararası komisyon kurulması, sadece kurulması da değil, yapısıyla da ilgili bir teklifte bulundu. Sayın Başbakanımız bu teklifi kabul ettiğimizi telefonla kendisine ifade ettiler. İsrail bu teklifi reddederse, bu komisyonun çalışmasını engellerse ve bunun sonuçlarını görmezden gelirse, İsrail'in uluslararası hukuk karşısında hesap verme sorumluluğu vardır. Eğer ulusal çıkarlarını ve haklarını korudukları kanaatindelerse; çıksınlar ve bu uluslararası komisyonu kabul ettiklerini deklare etsinler' diye konuştu. Davutoğlu, 'Eğer bazı ülkeler uluslararası hukukun üzerindelerse, dışındalarsa ve bu uluslararası toplum tarafından böyle görülüyorsa bu da açıkça çıkıp söylensin. Biz de uluslararası hukukun nereye kadar işlediğini bilelim' diye konuştu.
Davutoğlu, İsrail'le askeri anlaşmalarla ilgili de "Biraz da bu konuların bundan sonra nasıl bir seyir alacağı, İsrail'in tutumuna bağlıdır. İsrail uluslararası hukuk sınırları içine gelirse, uluslararası hukukun öngördüğü ve Birleşmiş Milletler'in talep ettiği komisyonun kurulmasına yeşil ışık yakar ve bu komisyonun soracağı soruları cevaplamaya hazırsa, tabii başka türlü seyredecek Türkiye-İsrail ilişkileri. Ama bunlardan kaçmaya devam ederlerse, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi söz konusu olmaz' dedi.
Zirve kapsamında Bakan Davutoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısını yaptı. Davutoğlu, son dönemde üçlü mekanizma, bölgesel zirveler ve uluslararası toplantılarla Afganistan'a verilen desteğin pekiştiğine işaret etti. Davutoğlu, bundan sonrasına ilişkin kararlar konusunda ise "Önümüzdeki günlerde dışişleri müsteşarlarından oluşan üçlü çalışma grubu toplanacak ve Kabil'de 20 Temmuz'da yapılacak uluslararası toplantı öncesinde birlikte neler yapılabileceğini ele alacaklar. Sayın Kureyşi ve ben 20 Temmuz'daki Kabil Konferansı'na birlikte katılacağız. Bu toplantının başarılı olması için her türlü desteği Afganistan'a vermeye hazırız" diye konuştu. Davutoğlu, üçlü mekanizmanın iş adamları ayağını oluşturan İstanbul Forumu'nun Kabil'de toplanması için bir planlama yapıldığını da aktardı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ise üçlü toplantıyla bir yol haritası oluşturulduğunu kaydetti.