Görev yerinde alkollü içki içilir mi?

Ahmet Ünlü
00:0028/03/2008, Cuma
G: 28/03/2008, Cuma
Yeni Şafak
Görev yerinde alkollü içki içilir mi?
Görev yerinde alkollü içki içilir mi?

Sayın Mümtaz'er TÜRKÖNE'nin 21.3.2008 tarihli yazısını hayretler içerisinde okuyorum. (http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=667239)Bu yazıda;"…Gazi Üniversitesi bünyesinde, geçtiğimiz çarşamba günü Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi açılıyor. Mutat olunduğu üzere açılışta içki servisi yapılıyor. Ancak çarşamba gününün mutat dışı bir özelliği var: Mevlid Gecesi'ne tesadüf ediyor. …Organizasyonun sorumlusu olan Rektör Yardımcısı Profesör Pampal, Yargıtay Başsavcısı'nın şapka çıkartacağı cinsten "laik" bir karşılık veriyor ve "Kandile özellikle denk getirmedik ama denk de gelebilir. İsteyen alkol alır, istemeyen almaz. İbadet etmek isteyen kokteyle katılmaz…" ifadeleri yer alıyor. Denebilir ki ne var bu yazıda? Birlikte inceleyelim.

Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin Kademe İlerlemesinin Durdurulmasını düzenleyen 9'uncu maddesinde; Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır. Benzer düzenlemeler 657 sayılı Kanun'un 125/D-a bendinde yer almaktadır. Buna göre, Kademe ilerlemesinin durdurulması, fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulması olup, Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.

Yukarıda yer verilen maddeler herhalde süs olsun diye düzenlenmemiştir. Bırakınız Mevlid Gecesi'ni hiçbir şekilde görev yerinde alkollü içki içilemez. Kaldı ki evde dahi alkol alınsa eğer sarhoşluk gitmeden göreve gelinmişse yine madde kapsamına girer. Ayrıca, bu hükümlerin 2002 öncesine ait olduğunu da hatırlatalım. Peki içilirse ne olur? Yukarıda yer verilen maddelerin uygulamaya konulması gerekir. Bu basit kuralın üniversite gibi bilimsel bir kurumda bilinmemesi düşünülebilir mi? Bu sonucu "görev yeri" tanımını çok iyi bilerek çıkardığımızı da hatırlatmak isterim. Her zaman soruları biz cevaplıyoruz. Şimdi de biz soralım. Hukuk kuralları öğretim elamanlarını bağlar mı?

Sorumlu yöneticilik aile yardımı ödeneğine engel midir?

Eşim biyoloji mezunu ve ev hanımı. Biyolog olduğu için ekmek fırınına sorumlu yönetici olmayı düşünüyor. 1- Ben memur olduğum için eşim sorumlu yönetici olursa aile yardımı ödeneği kesilir mi? 2- Eşim benim üzerimden sağlık karnesini kullanmaya devam edebilir mi?

657 sayılı Kanun'un aile yardımı ödeneğini düzenleyen 202'nci maddesinde; "Evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72'nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir…."hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 657 sayılı Kanun'un "Tedavi Yardımını" düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstahak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır....." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, kendi isteğiyle sağlık yardımından yararlanmayan eşinizin sizin sağlık yardımınızdan faydalanması mümkündür. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü bu görüşümüzün aksinedir. Eşin sorumlu yönetici olması halinde ise menfaat karşılığı çalışma söz konusu olacağı için aile yardımı ödeneği kesilecektir.

18 ay memuriyet hizmeti olan isteğe bağlı iştirakçi olabilir mi?

18 ay memur olarak çalıştıktan sonra istifa ettim. Emekli Sandığı'na kesenek ödeyerek emekli olmak gibi bir şansım var mı?

5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde; "…..657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar ile aynı kanunun 96'ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan kanunun 48'inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sandığa başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde Sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler.…"hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, 10 yıllık hizmetiniz olmadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu'na emekli keseneği ödeyerek isteğe bağlı iştirakçi olmanız mümkün değildir. Bu konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için http://www.memurlar.net/haber/10133 nolu açıklamaya bakabilirsiz.