Krizin etkisine üç açıdan maruz kaldık

00:0017/02/2010, Çarşamba
G: 16/02/2010, Salı
Yeni Şafak
Krizin  etkisine üç açıdan  maruz kaldık
Krizin etkisine üç açıdan maruz kaldık

Ekonomide küresel krizin etkisine üç açıdan maruz kalındığını ifade eden Sanayi Bakanı Ergün, bunları, işsizlik, ihracat ve milli gelir olarak sıraladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, katıldığı bir televizyon programında, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergün, yüzde 13,1 olarak açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili olarak da 'yüksek bir rakam ama beklentilerin altında' değerlendirmesinde bulundu. Kasım-Aralık gibi aylarda işsizlik rakamlarının daha yüksek olmasının, yaz aylarında ise biraz daha düşmesinin beklendiğini vurgulayan Ergün, 'Ama 16 gibi rakamlar beklenirken 13 gibi bir rakam olması, beklentilerin altında bir rakamı ortaya çıkardı' dedi.

ÜRETİM KAYBI TELAFİ EDİLECEK

Türkiye'nin küresel krizin etkisine üç açıdan maruz kaldığını ifade eden Ergün, bunlardan ilkinin üretim kaybı, yani milli gelir azalması olduğunu belirtti. Ergün, şunları kaydetti: 'Türkiye ekonomisi yüzde 5-6 civarında bir küçülmeyle karşı karşıya kalacak. Bir miktar ihracat kaybına maruz kaldık. 132 milyardan 102 milyara gerilemiş olduk. Fiyatlar düştüğü için büyük çapta bu gerileme oldu. Yoksa, bizim miktar bazındaki gerilememiz yüzde 10 civarında 2008'e göre. Fakat en önemli etkisi, bizim işsizliğimiz üzerinde ki, bir miktar istihdam kaybına uğradık. İşsizlik üzerindeki etkisi daha uzun süreli bir etkidir. Biz birkaç yıl içinde üretim kaybını telafi edeceğiz.

İSTİHDAMA RAĞMEN STOK ERİMEDİ

Sanayi üretiminde, kapasite kullanım oranlarında Mart ayından itibaren bir çıkış trendi mevcuttur. Dolayısıyla Türkiye üretim kaybını telafi etmeye başlamıştır. Türkiye ihracat kaybını da telafi etmeye başlamıştır, 2010 ihracatı 2009 ihracatından çok daha iyi olacaktır. Ama istihdam kaybı daha uzun sürede telafi edilebilir. Çünkü, bizim AB ülkelerine göre istihdamla ilgili zaten yapısal bir farklılığımız var. Yüzde 10'lar civarında stok bir işsizliğimiz var. Geçen dönem 27 çeyrek üst üste ortalama yüzde 6 civarında bir büyüme gerçekleştirdiğimiz halde, her yıl yaklaşık 700 bin kişiye istihdam yaratıldığı halde bu yüzde 10'lar seviyesindeki stok erimedi.'


Az zamanda az elemanla çok iş mantığı

SKöyden kente göçün de kriz sürecinde büyük bir sorun olduğunu ifade eden Bakan Ergün, insanların köydeyken 'işi olan insanlar' olarak göründüklerini, şehirde ise 'iş arayan insanlar' olduklarını söyledi. Bir diğer unsurun ise teknolojik değişim olduğuna işaret eden Ergün, 'Türkiye'nin teknolojik değişimi devam ediyor. Teknolojik değişim firmaların karlılığını artırıyor, ama istihdamı kısa zamanda artırmıyor. Onlar yatırıma dönüştüğünde, yeni yatırım olduğunda veya hizmetler sektöründe bu paralar harcanmaya başladığında bir istihdam ortaya çıkacak' dedi. İşletmelerde 'daha az zamanda daha az elemanla daha çok iş yapma' fikrinin de yaygınlaştığını belirten Ergün, bunun da karlılığı artıran ama istihdamı artırmayan bir faktör olduğunu kaydetti. ' Ergün “Dolayısıyla bizim kronik bir şekilde bir müddet daha Avrupa'dan farklı devam edecek özelliklerimiz var' dedi.