Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, gripten korunmanın en etkili yöntemlerinin başında doğru ve dengeli beslenmenin geldiğini bildirdi.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklama şöyle:
Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşmaktadır. Gribin başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile alınması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmaktadır. Sistemik olarak ateş, kırgınlık, titreme, halsizlik, başağrısı, terleme, kas ve eklem ağrıları gibi yan etkiler görülebilir. Bu belirtiler 1-2 gün içinde tedavi gerektirmeksizin yatak istirahati ile kendiliğinden geçer. Bunların dışında başka rahatsız edici reaksiyonlar oluşursa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Aşı tek doz olarak uygulanır. 8 yaş ve daha küçük çocuklar eğer ilk kez aşılanıyorlarsa, tam etkinin oluşması için en az bir ay ara ile iki doz aşı uygulanmalıdır. Aşı uygulandıktan sonra nadiren 1-2 gün süreyle aşı yerinde ağrı ve hassasiyet, ateş, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrıları görülebilir. Yumurta proteinlerine alerjisi olan, akut ateşli hastalığı bulunan kişilere grip aşısı yapılmamalıdır. Toplumun kişisel temizliğe önem vermelidir. Özellikle ağız ve burun akıntılarının bulaştığı ellerin temizlenmesi, öksürüp aksırırken damlacıkların çevreye sıçramayacak şekilde kapatılması hastalığın bulaşmasını önleyecektir. Unutmayalım gripten korunmada en etkili yöntemlerden biri el yıkamadır. Doğru ve dengeli beslenme vücut direncini arttırarak gripten korunmada yardımcı olur."