Küresel krizin etkilerinin hafifletilmesi için hükümetin 3 aylığına uygulamaya soktuğu ÖTV ve KDV indirimi, sektörleri rahatlattı. Renault, Türkiye'deki fabrikasına 12 bin araç üretim siparişi geçerken, Tofaş, başvurduğu kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaktan, üretim artışından dolayı vazgeçti
Küresel krizin etkilerinin hafifletilmesi için hükümetin 3 aylığına uygulamaya soktuğu ÖTV ve KDV indirimi sektörleri rahatlattı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 15 Haziran 2009 tarihine kadar süresi bulunan ÖTV ve KDV indiriminin, başta otomotiv sektörü olmak üzere beyaz eşya, büro mobilyaları ve bilgisayar sektörlerinde şimdiden ciddi talep yarattığını belirtti. Çağlayan, Renault Genel Müdürü ve Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybars'ın kendisine, Renault'un Türkiye'deki fabrikaya 12 bin adet otomobil üretimi için sipariş geçtiğini söyledi. İbrahim Aybar'da Türkiye pazarı için Renault Mais olarak fabrikalarına 12 bin adet sipariş geçtiklerini doğruladı.
Vatandaşların bir kenara koydukları, bankada tuttukları ya da altın olarak sakladıkları paraları çanta ve poşet içerisinde götürerek harcadıklarını vurgulayan Çağlayan, satılan araçların yalnızca 4'te birinde vatandaşın banka kredisi kullandığını kaydetti. İndirimin otomobil sektörüne etkilerini anlatırken, Tofaş Grubunun kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu hatırlatan Bakan çağlayan, indirimlerin beyaz eşya, büro mobilyaları sektörlerinde de ciddi bir talep artışı getirdiğini vurguladı.
İşverenlerin işçi çıkarıp üstelik de işçiyi yeniden çalıştırdığına ilişkin uygulamaların olduğu yönündeki bir başka soruya da Bakan Çağlayan şu cevabı verdi: “Bunun dini cezası, maddi cezası ve kanuni cezası var. O insanın hakkını yiyorsun. Allah bile diyor ki: 'bana kul hakkı ile gelme.' Yanında çalıştırdığın insanın sigortasını, vergisini vermiyor, kaçak çalıştırıyorsan, 'kul hakkı yiyorsun' demektir. Gereken ceza verilir.