Anadolu bor nanoteknoloji üssü oluyor

Aa
00:0030/12/2010, Perşembe
G: 30/12/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Anadolu bor nanoteknoloji üssü oluyor
Anadolu bor nanoteknoloji üssü oluyor

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Türkiye'nin hazinesi bordan nanoteknoloji ile geliştirdiği ürünleriyle ün yapan NNT firmasının desteğiyle, Orta Doğu'nun en büyük 'Nanoteknoloji Kompozit Malzeme Üretim Merkezi'ne kavuşuyor.

 Yabancı yatırımcılardan 100 milyon dolarlık yatırım teklifi alan merkez, gelecek yılın mayıs ayında faaliyete geçecek ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi için sanayi ile üniversite arasında işbirliğini sağlayacak.

Uzun yıllar nanoteknoloji üzerine araştırmalarıyla tanınan Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Okatan, merkezle ilgili AA muhabirine bilgi verirken, bor kristallerinin pek çok sektörde kullanılarak esnek ürünlerin geliştirildiğini anlattı.

Bor işleme tekniklerinin ülkede gelişmemesi nedeniyle, bu elementin topraktan çıktığı halde gelişmiş ülkelere gönderildiğini ve tonu 190 dolara işlendikten sonra, 10 gramının 500 TL'ye satın alındığını dile getiren Okatan, artık Türkiye'de de bor'un işlenerek değişik ürünlerde kullanılır hale getirilebildiğine işaret etti.

Okatan, KTO Karatay Üniversitesi'nin yakın zamanda, bordan yakıt üreten ve nanoteknoloji tabanlı ürünleriyle dikkatleri çeken NNT firmasının desteğiyle Orta Doğu'nun en büyük 'Nanoteknoloji Kompozit Malzeme Üretim Merkezi' ne kavuşacağını bildirdi.

Merkezde, özellikle bor'un nanoteknoloji ile işlenmesiyle sanayi için yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesine katkı verecek çalışmaların yapılacağını belirten Okatan, şöyle konuştu:

'Merkezin dışında Teknopark'ta açılacak merkezde de katma değeri yüksek ticari ürünler geliştirilecek. Konya bir sanayi şehri. Bu şehre, bu büyüklükte bir merkezin kurulması sanayinin daha da güçlenmesine katkı verecek. 

Başlangıç olarak 10 milyon dolarlık bir yatırımla işe koyulduk. Bağımsız yatırımcılar ısrarla arıyorlar. Almanya ve ABD'den ortak bir finans kuruluşu da 100 milyon dolarlık yatırım yapmak istediğini belirtiyor. Bu yatırımcılardan üretim teknolojisini vermemek ve yüzde 51 geçmeme gibi koşullarımızı kabul etmelerini isteyeceğiz.'

Okatan, merkezde yapılacak araştırmalar için özellikle Japonya ve Güney Kore'de çalışan Türk ve yabancı araştırmacılara çağrıda bulunduklarını da bildirdi.


NNT NE DİYOR?

NNT Nanoteknoloji A.Ş İcra Kurulu Başkanı Cafer Akın ise yaptığı açıklamada, NNT nanoteknolojinin ürettiği özel uç ürünlerin Türk sanayisine katkıda bulunması için KTO Karatay üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını ifade etti. 

Laboratuvarı öğrencilerin ileri teknoloji ile buluşmasını sağlamak, hem de yüzlerce sanayi dalında üretim yapan Türk üreticilere nanoteknoloji ile güçlendirilmiş yeni formüller sunmak amacıyla desteklediklerini bildiren Akın, şunları kaydetti:

'Başarımızı örnek göstererek diğer sanayi kuruluşlarının tümünde nanoteknoloji alt yapımızla KTO Karatay Üniversitesi nanoteknoloji laboratuvarına destek vererek ve işbirliği yaparak sonuç almaya, aynı zamanda eğitim kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Aslında Türkiye olarak bu işbirliğine 50 yıl geç kalınmıştır. 

Yaptığımız araştırmada bilim ve teknolojiye önem vererek ciddi çalışmalar yapan ve sürekli araştırmalar içerisinde bulunan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Mehmet Babaoğlu'nun yaptığı çalışmaları takdirle karşıladık. 

Üniversiteyi dünyada sayılı üniversiteler içerisinde görmek için yoğun çaba harcayan rektör Babaoğlu'nun başında olduğu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Okatan ile iletişime geçtik.'

Akın, merkezde tüm sanayi üreticilerini kapsayacak şekilde, nanoteknoloji alt yapısı ile ürün güçlendirme ve çevre sağlığı hedef alınarak binlerce projenin hayata geçmesinin hedeflendiğini söyledi.