EMASYA protokolü yürürlükten kalktı

Aa
00:004/02/2010, Perşembe
G: 4/02/2010, Perşembe
Yeni Şafak
EMASYA protokolü yürürlükten kalktı
EMASYA protokolü yürürlükten kalktı

EMASYA protokolü bugünden itibaren yürürlükten kalktı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda EMASYA olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. Başbakan Erdoğan bugün, EMASYA protokolünün daha önce açıklandığı gibi kalkacağını söylemişti.

EMASYA protokolü bugünden itibaren yürürlükten kalktı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda EMASYA olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırıldığını açıkladı.



İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda 'EMASYA' olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırıldığını bildirdi.

Bakan Atalay, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan ve ismi 'Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol' olan, ancak kamuoyunda 'EMASYA' olarak bilenen protokolün bugün yürürlükten kaldırıldığını kaydetti.


Atalay, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşme yaptığını belirterek, 'Bunun ortak imza ile yine yürürlükten kaldırılmasını kararlaştırmıştık' dedi.


Beşir Atalay, sözlerine şöyle devam etti:


'Arkadaşlarımız bir araya geldiler. Bugün ortak imzayla yürürlükten kaldırdılar. Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığının o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular. 


Bu hem Genelkurmay Başkanlığımıza, hem de il valililerimize bugün gönderilmiştir. Esasen görüşmelerimizde vurgulamıştık, ilgili mevzuat, ilgili kanunun ilgili maddesi çok tafsilatlı ve detaylı yazılmış. Bu konuda yeni bir düzenlemeye, yeni protokole veya bu konuda yeni tespite ihtiyaç olmadığı kanaatine varmış olduk. Mevzuat şu haliyle bu konudaki ilişkileri düzenlemek için yeterli. Zaten bildiğiniz gibi genelde kanun bu konudaki yetkileri valilere verir. Şu anda ilgili kanunun hükümleri geçerli olacak.'


-'YENİ BİR DÜZENLEMEYE DE İHTİYAÇ DUYMADIK'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, EMASYA protokolünün bugün kaldırıldığını belirterek, 'Sayın Genelkurmay Başkanımızla görüştük ve kaldırılmasını uygun bulduk' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, temel yasa olarak görüşülen 'Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, oluşturulacak müsteşarlıkla saydam olmayan bir yapının kurulduğunu öne sürdü. Müsteşarlığın örtülü ödenek kullanacağını ifade eden Hamzaçebi, 'Operasyonel olmayacaksa örtülü ödeneğe ne ihtiyaç var? Bu, karanlık, gri alanlar oluşturmak demektir. Bunun kabul edilebilir tarafı yoktur' diye konuştu.

BDP grubu adına konuşan Siirt Milletvekili Osman Özçelik ise AK Parti'nin de 'Kürt sorununu güvenlik sorunu olarak gördüğünü' ileri sürerek, 'Bu, AK Parti'nin de sonunu getirecektir' dedi.

Sorunun bir asayiş sorunu olmadığını belirten Özçelik, getirilen tasarıyı, 'Kürt sorununu terör sorunu olarak gören anlayışın ürünü' olarak değerlendirdi.

Özçelik, 'Açılım dediğiniz bu mudur? İhtiyaçtan fazla güvenlik kurumu zaten var. Yeni bir kurum çözüm getirmeyecektir' diye konuştu.

Bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Atalay, terörle ile ilgili istihbarat konusunda koordinasyon gerektiğini belirterek, değişik istihbarat kurumlarının o konudaki bilgilerinin toplanması gerektiğini ifade etti.

Atalay, 'Hiçbir kuruma güvensizlik falan yok. Sadece stratejik istihbaratın derlenip toplanmasıdır' dedi.

Bakan Atalay, terörün uluslararası bir konu olduğunu ve uluslararası işbirliği gerektirdiğini kaydederek, ihtiyaç olduğunda, çok kısa süreli olarak yabancı uzman görüşüne başvurma ihtiyacı doğabileceğini söyledi. Atalay, bu nedenle tasarıda yabancı uzman istihdamının öngörüldüğünü anlattı.


-ABD'Lİ ODIERNO İLE GÖRÜŞMELER-

Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı General Raymond Odierno'nun üçlü mekanizma çerçevesinde Türkiye'ye geldiğini anımsatan Atalay, özellikle Irak'tan Türkiye'ye uzanan terörün önlenmesi yönünde görüşmeler yapıldığını bildirdi. Atalay, 'Bu çerçevede görüşmeler verimli olmuştur. Dışişleri Bakanımız ve Genelkurmay Başkanımız ile de görüşmüşlerdir. Dünkü görüşmeleri Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün önlenmesinde önemli görüşme olarak niteliyoruz. Çalışmaya devam edilecek. Ülkeler arası görüşmelerde kişilerden ziyade ülkeler esastır. Biz bu görüşmeler öyle bakıyoruz' dedi.


-'FAİLİ MEÇHULLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR'-

Atalay, hükümetleri döneminde faili meçhul diye bir şey bırakmadıklarını belirterek, 'Burada gündeme getirilenler bizim dönemimizden öncesine ait faili meçhullerdir. Onlar üzerinde de çalışmalar sürüyor. Onların aydınlatılması yönünde de gerekli çabaları gösteriyoruz. AK Parti dönemi faili meçhullerin olmadığı bir dönemdir' diye konuştu.


-EMASYA PROTOKOLÜ-

EMASYA protokolünün bugün kaldırıldığını ifade eden Atalay, şunları söyledi:

'Sayın Genelkurmay Başkanımızla görüştük ve daha önceki seviyedeki imzalarla kaldırılmasını uygun bulduk. Bugün imzalar atıldı. Bizim müsteşarımız ve Genelkurmay Harekat Başkanı'nın imzasıyla kaldırılmıştır. Zaten 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesinin d fıkrası burada işbirliğini, işbölümünü yeterince ifade ediyor. Bu konuda valilerimiz yetkilidir. Valililerimiz gerektiğinde zaten yardım, destek isterler. O konuda yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç duymadık.'

Atalay, düzenlemeyle getirilen müsteşarlıkla yeni bir güvenlik biriminin değil, aksine güvenlik birimlerinin çalışmalarını koordine eden bir koordinasyon biriminin oluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Hükümete politikalar sunacak. Bu konuda daha sistematik çalışmalar yapacak, analizler yapacak ve gerçekten sadece 94 kişilik bir kadroyla çalışacak bir beyin takımının çalıştığı bir kurumdan söz ediyoruz. Çok yanlış değerlendirmeler oluyor buradaki konuşmalarda. Yani hiç o manada bir kuruluş üzerinde değiliz. Her ülkede olan bir şey. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde benzer kuruluşlar var. Gri nokta, karanlık nokta yok. Türkiye'yi aydınlatıyoruz. Bunu bilin.'

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi 9 Şubat Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.