Cep telefonları artık bilgisayarların rolünü üstleniyor. Önceden bilgisayarlar dünyaya açılan kapıyken, şu anda bu görevi cep telefonları almış durumda. Bilgisayarlar artık sunucumuz, cep telefonlarımız da internete esas bağlanma cihazımız oldu.
İnsanoğlunun bilgiye erişiminde kullandığı araçlar hızlar değişiyor. Düne kadar televizyon izleme oranının çok yüksek olduğu genç kitle arasında artık, TV izleme oranı düşerken, bunun yerini bilgisayar alıyor. Bilişim Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Vodafone Türkiye Ürün ve Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “18-24 yaş arası gençlik, televizyondan bilgisayara geçiş yaptı. Gençlik arasında TV izleme oranı düşerken bilgisayar kullanma oranı artıyor. Şimdi gençlik bir çok bilgiye cep telefonlarından ulaşıyor. Cep telefonlarının işlevselliği arttıkça, bilgisayarlarımızda yaptığımız pek çok işi cep telefonlarımızdan yapar hale geldik. Kısa süre sonra, tüm cep telefonları, iPhone'un tüm özelliklerine sahip olacak.”
Bugün farklı cihazlar ve işletim sistemlerinin yer aldığı teknoloji arenasında, tüm cihazlardan aynı hizmetlere sorunsuz erişebilmek çok önemli. Vodafone Türkiye Ürün ve Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel, konuyla ilgili olarak, “Önemli olan tüm uygulamaların, tüm aygıtlarda kullanılabiliyor olması. Biz de tüm aygıtlarda kullanılan uygulamalar geliştirmeye çalışıyoruz. Operatörlerin bu noktada önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Sadeece cep telefonu değil, evimizde kullandığımız cihazların da birbirleriyle bağlantı kuracağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 12 ay içinde LCD TV'ler arasındaki en önemli fark bağlanabilirlik olacak” diyor.
Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarının daha çok marka ağırlıklı bir tercih gösterdiğini ve Nokia'nın tercih edilirlikte ilk sırada olduğunu hatırlatan Patel, “Diğer ülkelerde markasından çok, hangi işletim sistemini kullandığına bakılıyor” diyor. Google'ın Android işletim sistemiyle cep telefonu ve taşınabilir bilgisayarlarda yeni bir işletim sistemi geliştirdiğini hatırlatan Patel, “Google yazılım şirketi, donanım; Apple donanım şirketi ise, yazılım şirketi olma çabasında” tespitini yapıyor.
Facebook'un dünya genelinde 300 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Facebook'ta 14,215,880 Türkiyeli kullanıcı var. Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının yaklaşık 30 milyon olduğu düşünülürse, bunun büyük bir rekor olduğu daha iyi anlaşılır. Başka bir deyişle, Türkiye'deki internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı Facebook'ta. Dünyanın en popüler sosyalleşme aracı Facebook'un Türkiye'de olağanüstü bir başarı yakaladığını belirten Vodafone Türkiye Ürün ve Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel, “Facebook, Türkiye'de dünya çapında kullanıcı açısından üçüncü sırada. Cep telefonlarında Facebook olan kullanıcılar her yerden iletişim kurabiliyor. Cep telefonları artık bilgisayarların rolünü üstleniyorlar. Önceden bilgisayarlar dünyaya açılan kapıyken, şu anda cep telefonları dünyaya açılan kapı haline gelmiş durumda. Bilgisayarlar artık sunucumuz, cep telefonlarımız da internete esas bağlanma cihazımız oldu” dedi.
Bilişim Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda ayrıca Vodafone 3G Projeler Müdürü Ferhan Günen, Network Kalite Murat Özkarabekir, Genişbant ve Uygulamalar Bölüm Başkanı Ayşe Ufuk Ağar ve Terminal Bölüm Başkanı Yücel Kubanç da Vodafone'un uygulama ve hizmetleri hakkında bilgi verdi.