Bakan Babacan, yeşil kart uygulamasını değiştireceklerini söyledi ve ekledi: Askıya alma sistemi getireceğiz. Kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan istifade etmeye başlayınca yeşil kartı askıya alınacak. Ama tekrar iş kaybı olduğunda yeşil kart otomatik olarak devreye girecek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeşil kartla ilgili askıya alma sistemi getireceklerini belirterek, 'Kişi, sosyal güvenlik kurumundan istifade etmeye başlayınca sadece yeşil kartı askıya alınacak. Ama tekrar iş kaybı olduğunda yeşil kart otomatik devreye girecek' dedi.
Babacan, reel anlamda satın alma gücünde Türkiye'de çok ciddi artış olduğunu belirterek, satın alma gücü paritesine göre, 2002 yılında Türkiye'de günlük 1 doların altında geliri olan binde 2'lik bir nüfus olduğunu, artık bu nüfusun kalmadığını söyledi. Babacan, yeni bir düzenlemeyle, sosyal yardım alan vatandaşların aynı zamanda İş-Kur'da da listelenmiş olacağını ve uygun bir iş olduğunda haber verileceğini ifade etti.
Yeşil kart sistemiyle ilgili bir sorun olduğunu belirten Babacan, 'Bir vatandaşımız asgari ücretle iş bulduğunda ya da 10 kişilik bir ailede bir kişi bile asgari ücretle iş bulsa, yeşil kartı iptal ediliyor. Biz bunu değiştiriyoruz, askıya alma sistemi getireceğiz. Kişi, Sosyal Güvenlik Kurumundan istifade etmeye başlayınca sadece yeşil kartı askıya alınacak ama tekrar iş kaybı olduğunda yeşil kart otomatik devreye girecek' diye konuştu.
Dolardaki düşüşten dolayı ihracatçıların sıkıntısının hatırlatılması üzerine de Babacan, "Parası tek değerlenen ülke biz değiliz. (Türk Merkez Bankası tehlikeli işler yapsın, yeter ki; Türk Lirası düşsün kur yükselsin) ben bu yaklaşıma karşıyım" ifadesini kullandı.
Babacan, cari açık konusuna ilişkin olarak Türkiye'nin tasarruf açığı olan bir ülke olduğunu, tasarruf fazlasına dönmesinin birden bire çok kolay olmayacağını ifade etti. Bu dönemde cari açığın da kaçınılmaz bir sonuç olduğuna işaret eden Babacan, "Biz bu cari açıkla yaşamak zorundayız" diye konuştu.
Babacan, Türkiye'nin kendi içinde olabildiğince sağlam, ancak dış dünyanın gerçekten tedirgin edici olduğunu söyledi. Zor kararlar almak gerektiğini belirten Babacan, bunun da ancak kendine güvenen hükümetlerle olabileceğini, ancak dünya genelinde o tedbirleri alacak güçte yönetimler göremediğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerde bu dönemde iki önemli risk unsurunun kamu borçları ve işsizlik olduğuna işaret eden Babacan, kriz döneminde Türkiye'nin ürettiği istihdamla istisnai bir tablo ortaya koyduğunu ifade etti.
Ali Babacan, anayasada değişiklik taslağının açıklandığı 22 Mart'tan 12 Ekim'e kadar borsa endeksinin dünyada yüzde 1, gelişmekte olan Avrupa'da yüzde 7, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 11 artarken, Türkiye'de yüzde 44 oranında artış gösterdiğini bildirdi. Babacan, 'Türkiye'de likidite rüzgarı var, ama demek ki Türkiye kendi içinde de farklı şeyler ortaya koymuş. Bunda Anayasa değişikliğinin de piyasalar tarafından olumlu algılaması etkili oldu. Siyasi istikrarın sağlanması tabloyu beraberinde getiriyor' dedi.