Sakarya havzasındaki 14 dere üzerinde 450-500 milyon kilovatlık enerji potansiyeli tespit edildi. Doç. Dr. Yüksel, Enerji nakil hatlarında kavşak konumundaki Sakarya'nın hidroelektrik enerji potansiyelinin kullanılması için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Tasarımı Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Yüksel, Sakarya Havzası'ndaki 14 derede 450 ile 500 milyon kilovatlık enerji potansiyeli tespit ettiklerini belirterek, bu potansiyelin yaklaşık yüzde 75'inin ekonomik açıdan kullanılabilir olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yüksel, yaptığı açıklamada, "Küçük ve Orta Düşülü Hidroelektrik Santrallerin Projelendirilmesi İçin Sakarya Havzası'ndaki Akarsuların Hidrolik ve Hidrolojik Özelliklerinin Etüt Edilmesi Projesi"kapsamında Sakarya Havzası'ndaki derelerin hidroelektrik enerji potansiyelini belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.
Proje kapsamında Sakarya Havzası'nda iyi bir enerji potansiyeli belirlediklerini ifade eden Doç. Dr. Yüksel, şöyle konuştu:"Sakarya Havzası'ndaki 14 dere üzerinde yaptığımız etüt çalışmalarında yıllık 450-500 milyon kilovatlık enerji potansiyeli tespit ettik. Bu potansiyelin yüzde 75'i ekonomik olarak kullanılabilir. Bu miktar Sakarya'nın kent merkezinin,endüstri ve ağır sanayi hariç aydınlatılması için yeter bir orana karşılık gelir.Genel bir potansiyel var, ama Sakarya Nehri üzerinde değil. Çünkü Sakarya Nehri üzerindeki Gökçekaya, Sarıyer ve Yenice barajları ana koldaki enerji potansiyelini doldurmuş durumda. Mevcut potansiyel ise yan kollar dediğimiz küçükakarsular üzerindedir. Enerji nakil hatlarında kavşak konumunda bulunan Sakarya hidroelektrik enerji potansiyelinin kullanılması için biçilmiş kaftan."
Hidroelektrik enerji santrallerinin kamuoyunda bilinenin aksine son derece yararlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yüksel, "Hidroelektrik santrallerkesinlikle çevre dostudur. Akarsu rejimini düzenleyerek taşkın ve seli önler. Ayrıca ağaçların kesilmesini de önler. Çünkü orman köylerinde yaşayan vatandaşlar bazen yakacak için ormanlardan ağaç kesebilmektedir. Eğer o yerleşim bölgesi kendi kaynağından enerjisini üretir ve ucuz enerjiyi kullanarak ısınırsa ağaçkesmeye de gerek kalmayacaktır. Ayrıca kurulacak olan hidroelektrik santrali bölge halkı için istihdam da sağlayacaktır" diye konuştu.
Doç. Dr. Yüksel, yatırımcıların, DSİ'den kiralayacakları akarsular üzerinde proje geliştirerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan lisans almaları durumunda hidroelektrik enerji santrali kurabileceklerini söyledi. Yüksel, şunları bildirdi: "Sakarya Havzası'nda onlarca deremiz var. Derelerin hepsi enerji potansiyeline sahip. Önemli olan bu potansiyeli değerlendirerek ülke ekonomisine kazandırmaktır."
Yüksel, ADASU'ya Sapanca Gölü'ne su sağlayan Akçay Deresi'nde hidroelektrik santrali kurulması yönünde proje önerdiklerini de kaydetti.