Türkiye krizi kendi kaynaklarıyla atlattı

İha
00:0022/12/2010, Çarşamba
G: 22/12/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye krizi kendi kaynaklarıyla atlattı
Türkiye krizi kendi kaynaklarıyla atlattı

AK Parti Aydın milletvekili Erdem, “Türkiye, ilk defa bir krizi uluslararası kuruluşlardan destek almadan kendi kaynaklarıyla başarıyla atlatmıştır”

AK Parti Aydın Mileltvekili Mehmet Erdem, Türkiye ve Dünya ekonomisini değerlendirdi. Erdem “Türkiye, ilk defa bir krizi uluslararası kuruluşlardan destek almadan kendi kaynaklarıyla başarıyla atlatmıştır” dedi. 2008 Eylül sonrasında şiddetlenen krizin, dünya ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş boyutta bir ekonomik duraklama dönemine girilmesine neden olduğunu belirten AK parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem uluslararası kuruluşların ve ülkelerin aldığı olağanüstü önlemler sayesinde 2009 yılının ortalarından itibaren dünya ekonomisinin toparlanma eğilimine girdiğini ifade etti. 2010 yılında gelişmekte olan Asya ülkelerinde yüzde 9,4'lük, Latin Amerika ülkelerinde yüzde 5,7'lik, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 3,7'lik bir büyüme öngörüldüğünü belirten Erdem “Türkiye için IMF'nin 2010 yılı büyüme tahmini yüzde 7,8, OECD'nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tahmini ise yüzde 8,2 dir. Bu açıdan ülkemiz için tahmin edilen yüzde 8 civarındaki büyüme büyük bir başarıdır. Krizde gelişmiş ülkelerde kamu borcunun milli gelire oranı kriz öncesine göre yüksek düzeylere gelmiştir. Gelişmiş ülkelerin 2007 yılı sonunda yüzde 72,8 olan borç stokunun milli gelire oranı 2009 yılında yüzde 91 düzeyine yükselmiştir. Örneğin 2011 yılı sonu itibarıyla borç stokunun milli gelire oranının, Japonya'da yüzde 234, Yunanistan'da yüzde 139, İtalya'da yüzde 120, İrlanda'da yüzde 108, Belçika'da yüzde 103, ABD'de yüzde 99 olması beklenmektedir. Türkiye,2010'da borç stokunun milli gelire oranını bir önceki yıla göre en yüksek oranda azaltan Avrupa ülkesi olacaktır. 2010 yılı sonu itibariyle Türkiye'de borç stokunun yani borcun milli gelire oranı yüzde 40 civarında olacaktır. Bu rakamları oranlamak gerekirse, ABD'nin yıllık 100$'lık gelirine karşılık 99 $ borcu varken, Türkiye'nin 100 $'lık gelirine karşılık 40 $ borcu vardır ve bu bizim için gurur verici bir istatistiktir” dedi.


MİLLİ GELİRDEKİ ARTIŞ DİKKATE ALINMALI

2002 yılına göre kamu borçlarının çok arttığını ifade edenlerin milli gelirdeki artışı da dikkate alıp oranlamaları buna göre yapmaları gerektiğini söyleyen Milletvekili Mehmet Erdem “AK Parti Hükümetleri olarak uzun yıllar çift haneli olan hatta bazen üç haneye çıkan enflasyonu tek haneye indirdik ve küresel krize rağmen tek hanede tuttuk. Türkiye, yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında uzun yıllar hep ilk 10 arasındaydı. Bu dönemde 60'lı sıralara kadar geriledik. Kriz döneminde kredi notumuz, farklı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kısa aralıklarla dört defa artırılmıştır. Yine bu dönemde notu iki kademe birden yükselen tek ülke, Türkiye olmuştur. Türkiye'yi bu krizde ayrıştıran en önemli nokta sağlam finans ve bankacılık sektörüne sahip olmasıdır” ifadelerine yer verdi.