İki kaliteli sinema dergisinde Ekim-2007 dosyaları

Ali Murat Güven
00:006/10/2007, Cumartesi
G: 5/10/2007, Cuma
Yeni Şafak
İki kaliteli sinema dergisinde Ekim-2007 dosyaları
İki kaliteli sinema dergisinde Ekim-2007 dosyaları

Aylık sinema dergisi “Altyazı”, Ekim-2007 sayısında İran asıllı sanatçı Marjane Satrapi'nin ödüllü çizgi romanından beyazperdeye uyarlanan tartışmalı animasyon film “Persepolis”i kapağına taşıyor. Satrapi, Vincent Paronnaud ile beraber yönettiği bu otobiyografik yapıtta İranlı bir çocuğun büyüme serüvenini, ülkesi İran'ın 1979 İslâm Devrim sonrası tarihsel süreciyle paralel bir biçimde anlatıyor. Altyazı'nın sayfalarında, Fransa'nın Oscar aday adayı olan “Persepolis”in yapım süreci üzerine Satrapi ile yapılmış kapsamlı bir röportaj yer almakta…

Derginin 66. sayısının “Vizyon” sayfalarında, son filmi “Yaşamın Kıyısında”nın vizyona girmesinin hemen öncesinde Fatih Akın sinemasının ön plana çıkan özelliklerinin incelendiği bir portre yazısı; “Rıza” filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ile yapılmış bir söyleşi; “İstila” filmini, filmin daha önceki uyarlamalarının ışığında ve 11 Eylül sonrası ABD bağlamında inceleyen bir yazı; “Son Ultimatom”un ardından “Bourne” serisine bakan bir analiz yazısı ve önümüzdeki ay vizyona girecek olan “Suna” filminin yönetmeni Engin Ayça ile yapılmış bir söyleşi de bulunuyor. Derginin “Vizyon Ötesi” sayfalarının büyük kısmı, Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek olan iki büyük festivale ayrılmış. 44'üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Filmekimi'nde gösterilecek olan filmlerle ilgili kapsamlı içeriklerin yanı sıra, Saraybosna Film Festivali ile ilgili bir değerlendirme yazısı da yine bu bölümde yer alıyor. Altyazı'nın özel köşelerinden “İzliyorum”un bu ayki konukları, belgesel yönetmeni Hüseyin Karabey ile Eric Rohmer'in kurgucusu olarak tanınan ve son filmi “Gitmek”de Karabey ile beraber çalışan Mary Stephen. Bu ayki Altyazı'da ayrıca, belgesel sinemaya odaklanacak olan “Docİstanbul” adlı yeni bir köşe de başlıyor. “Kısa Metraj” bölümünde ise yakın zamanda gerçekleşecek olan kısa film festivallerine dikkat çeken bir yazı bulunmakta. Altyazı'nın “Eleştiri” sayfalarında ise geçtiğimiz ayın vizyonundan tam 7 filmin eleştirisi sunuluyor: “1408”, “Damadı Öpebilirsin”, “Ratatuy”, “Serbest Bölge”, “Goya'nın Hayaletleri”, “Aşkın Kitabı” ve “Otel-2”.

Aylık periyodlu bir diğer yayın organı olan Cinemascope Dergisi ise yenilenmiş içeriğiyle sinema dünyasına farklı bir bakış açısı getiriyor. Dergi, bu ay birinci yılını geride bırakırken, Mesut Kara'nın yayın yönetmenliğindeki yeni yayın çizgisi ve daha da zengileştirilmiş yazı kadrosuyla, sinemanın büyüsünün ve “Nasıl bir sinema istiyoruz?” sorusunun izini sürecek. Yeni Cinemascope'un Ekim-2007 sayısının ana dosya konusu “Sinemada Ne Kadar 12 Eylül.” Türk sinemasının gelmiş geçmiş en önemli aktörlerinden olan şair, öykü yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu Fikret Hakan da başka bir dosya konusunu oluşturmakta. Dergide, “Janjan” filminin yönetmeni Aydın Sayman ve aynı filmin genç oyuncusu Selen Seyven ile yapılmış söyleşiler de yer alıyor. Son yarım yüzyıl boyunca yüzlerce Türk filminin ses kayıtlarını gerçekleştirerek ulusal sinemamıza çok değerli hizmetler vermiş olan ses mühendisi Necip Sarıcı'nın “kişisel sinema tarihi” sayfaları, Türk sinemasının gayrıresmî tarihiyle ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bölümlerden biri. Taner Ay, “Sinemada 1001 Gece” başlığıyla “filmlerini”, Müjgan Tekin “Garp, Şark ve Sinema”da İran Sineması'nı anlatırken, Prof. Dr. Oğuz Makal'ın “Devrim Sinemacıları Albümünde Vertov'a Yer Yok” ve Engin Ayça'nın “Yedinci Sanat Sinema” da Cinemascope'un son sayısında yer alan önemli yazılardan bazıları…

Sinema bilgi ve kültürünüzü geliştirip zenginleştirmek için, her ay en az bir sinema dergisini düzenli olarak izlemeyi sakın ihmal etmeyin.