Üretimin artırılması enerji indirimine bağlı

Bursa
00:0022/03/2009, Pazar
G: 22/03/2009, Pazar
Yeni Şafak
Üretimin artırılması enerji indirimine bağlı
Üretimin artırılması enerji indirimine bağlı

Özel Tüketim Vergisi indirimiyle özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörünün umutlandığını belirten iş çevreleri üretimde hareketliliğin artırılması için doğalgaz ve elektrik üzerindeki yüklerin de kaldırılmasını istedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Mahmut Yılmaz, ÖTV indirimiyle otomotiv ve beyaz eşya sektörünün umutlandığını belirterek, “Hareketliliğin artması için doğalgaz üzerindeki ÖTV'nin kaldırılmasını ve elektrik üzerindeki fonların azaltılmasını öneriyorum” dedi. Yılmaz, krizin Türkiye'de etkilerini göstermeye başladığı Ekim 2008'den itibaren Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik, doğal gaz ve su tüketiminin düşüşe geçtiğini anımsatarak, "Son günlerde bu kalemlerde bir miktar artış oldu" dedi.

SİSTEME BİRAZ HEVES GELDİ

OYAK Renault'nun, Bursa OSB'de kurulu olduğuna işaret eden Yılmaz, indirimle özellikle otomotivde yaşanan hareketliliğin üretime de yansıdığını, Renault'nun devreye girmesinin bile elektrik, doğal gaz ve su tüketiminde artışa yol açtığını vurguladı. Yılmaz, bunun güzel bir gelişme olduğunu, ancak hala kriz öncesinin çok uzağında bulunduklarını ve işlerin pek de iyi olmadığını belirterek, “Sisteme biraz heves geldi. Şunu görüyorum; demek ki önlem alınsa piyasalar canlanabilecek. Biraz geç kalındı. Ama yine de bu operasyonlar devam etmeli, zararın neresinden dönülse kârdır” dedi.

ELEKTRİKTE YÜZDE 28,6 FON VAR

Türkiye'nin üretimden başka şansının olmadığını, mevcut karamsarlık ortamının dağıtılmasının yolunun da üretime destek verilmesinden geçtiğini belirten Yılmaz, “Doğalgaz üzerindeki ÖTV'nin kaldırılmasını ve elektrik üzerindeki fonların azaltılmasını öneriyorum. Elektriğin maliyetinin üzerinde yüzde 28,6 fon var. Çok vergi koyarak sistemi ayakta tutamıyorsunuz, ama çok üretim yaparak ayakta tutabiliyorsunuz. Bu istihdam demek” dedi. Finans sisteminin de üretime destek vermesini isteyen Yılmaz, “sicil affı”nın pratikte pek uygulanmadığını, bankaların bu konuda kolaylık göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.


İstihdam üzerindeki vergi yükü azaltılsın

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, üretim maliyetlerini düşürmek için yapılacak her türlü indirimin yerinde olacağını belirterek, "Doğalgaz başta olmak üzere yapılacak her türlü indirim ülke ekonomisine olumlu katkılar sağla-yacaktır. Hükümetin bütçe kaynakları elverdiği takdirde istihdamın üzerindeki yüklerin de mümkün mertebe azaltılması gerektiğini düşünüyorum. SSK primlerinde 6 ay boyunca yapılacak yüzde 50 indirim bunlardan bir tanesi olabilir. Bunun dışında 3-6 ayda ödenen vergilerin ötelemesi gündeme gelmelidir. Bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın psikolojik olarak da rahatlama sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

2010 yılı iyileşmenin başlangıcı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı toplantısında 2009 yılının dünya ekonomisi için kötü bir yıl olacağının açıklandığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "2010 yılının ise iyileşmenin başlangıcının görülebileceği bir yıl olacağı değerlendirmesi yapıldı. Şirketler kesiminin banka kredilerine erişimde yaşadıkları sıkıntılar dile getirildi. Kredi koşullarının KOBİ'ler için 2008'in ortasından beri tüm Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de sıkılaştırılması üzerinde duruldu" dedi.