MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, ülkede güven ve istikrar ortamının korunması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun için, seçime girecek tüm partilerin herhangi bir popülizme girmeden, mali disiplini bozacak ve ileride ülkeyi tekrar sıkıntıya sokabilecek afaki ve hayali vaatlerde bulunmaması elzemdir" dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 2011 yılı tahminleri, büyümede yüzde 5-6, ihracat artışında yüzde 13-14, cari açıkta (GSYH oranı) yüzde 5, enflasyonda yüzde 5-6,5, bütçe açığında (GSYH oranı) yüzde 3, işsizlikte yüzde 12 oldu.
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ekonomide 2010 yılı değerlendirmesi ve 2011 yılı beklentilerini paylaştığı basın toplantısında, 2010 yılında küresel ekonomide ve Türkiye ekonomisinde yaşananlara değinerek, 2011 yılına girerken, yurt dışındaki durgunluk, finansal darboğazlar, rekabetçi devalüasyonlar, tarife dışı engeller gibi sıkıntıların bulunduğuna ve ikinci dalga söylemlerine işaret etti.
Vardan, AB'de ve ABD'de ekonomik sıkıntılar sürerken ve bunun bir süre daha devam edeceği tahmin edilirken, 2011 yılında 2009'dan 2010'a geçişte olduğu gibi hızlı bir büyüme beklemediklerini ifade ederek, 'Yüzde 5-6 civarında dengeli ve mütevazı bir büyümenin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Önemli olan, bu dalgalı süreçte gemiyi istikrarlı bir şekilde yüzdürmeye devam ettirebilmek ve elde etmiş olduğumuz küresel aktör durumumuzu pekiştirmektir' dedi.
Ömer Cihad Vardan, bunu sağlayabilmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 'Seçime girecek tüm partilerin herhangi bir popülizme girmeden, mali disiplini bozacak ve ileride ülkeyi tekrar sıkıntıya sokabilecek afaki ve hayali vaatlerde bulunmaması elzemdir. Aynı kapsamda halihazırda TBMM'de çıkmayı bekleyen TTK, Borçlar Kanunu gibi ticaret hayatı açısından elzem olan kanunların herhangi bir siyasi rekabete kurban gitmeden çıkarılması lazımdır" Vardan, 'Hükümete 100 üzerinden kaç verirsiniz?' sorusuna, 'Nereden baktığınıza bağlı.Yurt dışından bakarsanız 10 üzerinden 15, 100 üzerinden 150 bile verebilirsiniz' karşılığını verdi.
Özellikle KOBİ'lerin geliştirilmesi ve 2023 hedeflerine ulaşmada katkı sağlamaları amacıyla KOSGEB'in nitelikli desteklerinin artırılarak devam etmesi gerektiğini vurgulayan Vardan, büyük projelere odaklı ve doğrudan yabancı yatırımcıyı çekmeye yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi. Vardan, 'Beşeri sermayenin güçlendirilmesi yönünde çalışmaların yapılması ve gençlerimize, geleceğin sektörlerine yönelik eğitim verilmesi ve yönlendirme yapılması aciliyet teşkil etmektedir. İstihdam konusunda gösterilen hassasiyet, tasarrufların artırılması konusunda da gösterilmelidir' dedi.