Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde, enerjinin etkin ve verimli kullanılması yönelik çalışmalar, önce kamu kurum ve kuruluşlarında başlayacak.
Başbakanlık; kamu kurum ve kuruluşları, özelleştirmeye tabi KİT'ler, döner sermayeli KİT'ler, bağlı ortaklıklar, özel hukuka tabi kamu kuruluşları, belediye il özel idarelerine dönük, enerjinin etkin ve verimli kullanılması için alınacak bir dizi tedbiri içeren genelge taslağı hazırlayarak, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sundu.
2008 yılından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan taslağa göre, tüm kamu kurum ve kuruluşları enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için gerekli tedbirleri alacaklar. Buna göre, kamu binalarında enerji ve yakıt envanteri tutulacak.
Binalarda ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi enerji harcayan tüm sistemlerinde üretim ve verimliliği artırıcı etüt ve projeler hazırlanacak.
Bu amaçla Maliye Bakanlığı tarafından her yıl, 150 milyon YTL'den az aşağı olmamak üzere ödenek tahsis edilecek. Ödeneklerde okul, üniversiteler ve hastanelere öncelik verilecek. Ayrıca enerjinin en verimli şekilde kullanılması için hizmet içi eğitim verilecek ve uygulamalardan sorumlu enerji yöneticileri görevlendirilecek.
Enerji verimliliğinin özendirilmesine dönük olarak da herkesingörebileceği yerlerde verimliliğe yönelik afiş ve sloganlar asılacak.
Enerji Verimliliği Projesi, çizgi kahramanı En-Ver aracılığı ile tümokullarda tanıtılacak, futbol Federasyonu da maçlarda hakemlere"En-Ver" forması giydirecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarında her ısıtma sezonu öncesi bakım ve onarım,kapsamlı şekilde yapılacak. Kuruluşlarda etiket sınıfı A olan klimalar kullanılacak. Dış ortam sıcaklığı 30 derece altında iken, soğutma amaçlı klimalar iç ortam sıcaklığı 23 derecenin altına inmeyecek şekilde çalıştırılacak.
Kalorifer tesisatı projelendirme kuralları standardında iç hacim konfor sıcaklık ayarlı termostatik vanalar kullanılacak. Kışın iç ortam sıcaklığı 21 derecenin üstüne çıkmayacak şekilde ayarlanacak.
Radyatör arkalarına, alüminyum kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilecek ve radyatörlerin önleri kapatılmayacak.
Öte yandan 15 Mayıs-15 Ağustos arasında ceket giyme ve kravat takma zorunluluğu uygulanmayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu haller dışında elektrikle ısınılmayacak ve elektrikten sıcak su elde edilmeyecek. Yeni inşa edilecek binalarda ısı yalıtımına dikkat edilecek.
Binalarda kişiye özel ısıtma cihazları bulunmayacak. Asansörlerde enerji verimli motorlar kullanılacak. İçinde en az 100 çalışanı olan binalarda, döner kapı ya da çift kapı kullanılacak. Kamu kuruluşlarına alınacak beyaz eşyaların enerjinin en verimli şekilde kullanıldığını gösteren A ve A plus sınıfında olmasına dikkat edilecek. Binalarda merkezi ısıtma özendirilecek.
Ortak kullanım alanlarında ısı hareketli aydınlatmalı sensörler kullanılacak. Çevre aydınlatmaları için alçak basınçlı sodyum buharlı ampuller, görünümün önemine göre elektronik balastlı flüoresan lambalar kullanılabilecek.
Aydınlatmada floresan lambalar için elektronik balastlar kullanılacak.
Flüoresan ampul kullanımı yaygınlaştırılacak, akkor flamanlı ampuller belli süre sonra devre dışı bırakılacak. Dış cephe aydınlatmaları güvenlik ihtiyacı düzeyinde olacak.
Yol aydınlatmalarında ise verimli ve aydınlatma düzeyi yüksek ampuller kullanılacak. TEDAŞ yol aydınlatmalarını uluslar arası standartlara uygun hale getirecek.