Konya Emniyeti kazaları en aza indirmek için "Derinlemesine Kaza Analizi" Projesi başlattı. Projeyle kaza yapan sürücünün yaşı, cinisiyeti, yol eğimi, yol durumu, hava durumu, kaza saati gibi veriler değerlendirilerek çıkan sonuca göre gerekli tedbirler alınıyor.
Konya Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bir proje ile kaza yapan sürücünün yaşı, cinsiyeti ile yol eğimi, yol durumu, hava durumu, kaza saati gibi yaklaşık 96 veri değerlendirilerek çıkan sonuca göre gerekli tedbirler alınıyor.Konya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Trafik Ekipler Amiri ve "Derinlemesine Kaza Analizi" Projesinin yürütücüsü Tolga Özek, yaptığı açıklamada, trafiğe giren araç sayısının artmasına paralel olarak artan trafik kazalarının önlenebilmesi için Selçuk Üniversitesi ile işbirliği yapılarak "Derinlemesine Kaza Analizi" projesini Konya'da uygulamaya başladıklarını bildirdi. 2005 yılı itibariyle uygulamasına başladıkları proje ile kazaların meydana gelmesinde rolü olan risk faktörlerini tespit ederek kazaların önlenmesini amaçladıklarını ifade eden Özek, "Selçuk Üniversitesi tarafından geliştirilen kaza programı sayesinde kentin kaza profilinin çıkarılması için çalışmalara başladık. Daha sonra bu bölgelerde meydana gelen kazalarda tutulan raporlardaki tüm bilgileri bu programlara geçerek bir sonuca ulaşmaya çalıştık" dedi. Özek, proje çerçevesinde kent merkezinde sık sık ölümlü ve yaralamalı kazaların yaşandığı 14 cadde ve kavşağı belirlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu cadde ve kavşaklardaki kazalarda tutulan raporlardaki sürücünün yaşı, cinsiyeti ile yol eğimi, yol durumu, hava durumu, kaza saati, yol kaplama cinsi, kazaya karışanların kusurları ve araç cinsi gibi yaklaşık 96 veriyi bilgisayara giriyoruz. Daha sonra da belirlenen noktalardaki dikkat çeken kaza nedenlerini belirliyoruz. Bunlar, sinyalizasyondan kaynaklanan hatalar olduğu gibi, yanlış manevra, şerit ihlali, yolun kaplama cinsi veya yolun eğimiyle ilgili hatalar olabiliyor. Kazaya neden olan sorunları çözerek kazaların önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerektiğinde trafik ışıklarının süresinde ayarlama yapıyoruz veya o bölgelerde ek güvenlik tedbirleri alıyoruz. Bazen de kazanın sık yaşandığı noktalardaki kavşak ve virajlarda düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz.«
KAZALAR YÜZDE 84 ORANINDA AZALTILDI
Kazaların nedenlerini belirledikten sonra elde edilen verileri bir dosyahaline getirdiklerini anlatan Özek, "Bu dosyayı da, üniversite, büyükşehir belediyesi, jandarma, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Makine Mühendisleri Odasına kadar çeşitli birimlerden 39 üyenin bulunduğu Konya Trafik Platformu'na sunuyoruz. Platform'da da kazalara neden olan sorunların ortadan kaldırılması konusunda hangi tedbirlerin alınacağı karara bağlanıyor" diye konuştu. Kazaların sık yaşandığı noktalarda alınan güvenlik önlemleri sayesinde kazalarda yüzde 84'lere varan oranlarda azalma sağlandığını dile getiren Özek, proje sonrasında uygulama yaptıkları noktalarda kazalarda yüzde 25'ten 84'e kadar farklı oranlarda azalma sağlandığını, bunun büyük başarı olduğunu bildirdi. Özek, trafik canavarının durdurulması noktasında elde edilen başarıyı gören birçok ilin emniyet müdürlüğü yetkililerinin, projeyi kendi illerinde hayata geçirmek için Konya'dan yardım istediğini belirterek, "Proje sayesinde biz Konya'da trafik canavarını durdurmayı başardık diyebilirim. Şimdi projeyi belirlediğimiz 14 bölgede değil de kent geneline yayarak tüm Konya'da uygulama istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.