TRT'den yasaklılara iade-i itibar

00:0024/11/2009, Salı
G: 24/11/2009, Salı
Yeni Şafak
TRT'den yasaklılara iade-i itibar
TRT'den yasaklılara iade-i itibar

TRT'de, başta Ahmet Kaya olmak üzere 12 Eylül'ün yasaklı sanatçılarına ekranı açma hazırlığı başladı. Arşivlerdeki parçalar tek tek gün yüzüne çıkarılıyor.

Demokratik açılımla birlikte tarihi bir dönemeç yaşayan Türkiye, 12 Eylül'e damgasını vuran sanatçılara yönelik yasak ayıbını da temizliyor. "Kürtçe bir şarkı yaptım, onu yayımlanacak yürekli bir kanal arıyorum" dediği için MGD Gecesi'nde linç edilmeye kalkılan Ahmet Kaya'dan da özür dilenecek.



Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Devlet Bakanı Bülent Arınç, geçtiğimiz günlerde Ahmet Kaya'dan söz ederken "Bu ülkemizin bir değeriydi. Sevilen bir insanıydı. Türkiye bunları geride bıraktı. Bundan sonra TRT Ahmet Kaya müzikleri çalacak. Biz hiçbir parçamızı bu güzel vatandan uzaklaşmasını, birbirimize ayrı kalmamızı arzu etmiyoruz" demişti.



Arınç, TRT'nin milyonlarca insana ulaşmak istediğini, Türkiye'nin bütün zenginliklerini kamu yayıncılığı sorumluluğuyla sunacağını söyledi. Arınç'ın bu sözlerinin ardından TRT yönetimi harekete geçti. Konunun hukuki boyutu incelenirken, arşivlerdeki Ahmet Kaya şarkıları gün yüzüne çıkarıldı.





TRT Müzik Koordinatörü Bahtiyar Sis, müzik kanalında Ahmet Kaya parçalarını çalacaklarını belirterek, TRT'nin bu konuda yasakçı bir anlayışı bulunmadığını söyledi. Sis; Rum, Ermeni, Kürt, Süryani bütün müziklerin yer alacağını ifade etti. Ocak ayında yayın hayatına başlayan TRT ŞEŞ ilk gün Kürt sanatçı Şivan Perver'in yasaklı şarkısı "Mehemedo"yu seslendirerek, yasağı deldi. Bugün TRT Şeş'te Şivan Perver başta olmak üzere bugün yurtdışında yaşayan birçok Kürt sanatçının şarkı ve türkülerine yer veriliyor.


'BAŞIMIZI KUMA GÖNMEKTEN VAZGEÇMELİYİZ'

TRT yetkilileri, artık yayın hayatında başta 12 Eylül'ün yasakları olmak üzere sanatçılara yönelik bütün yasakların kalkacağını vurgulayarak, iade-i itibar yapacaklarını söylediler. TRT yetkilileri, "Başımızı kuma gömmekten vazgeçmeliyiz. Özgürlükçü ve çoğulcu hareket etmek zorundayız. Bunu yaparken de kamuoyunun nabzını tutmak gerekiyor. Ayrılıkçı akımlara zemin hazırlayan değil, birleştirici ve bütünleştirici bir yayın anlayışı benimsiyoruz. Ahmet Kaya da bu ülkenin değeridir" dedi.



KURUM YILLARCA YASAKLA ANILDI


1968'de yayına başlayan TRT, uzun yıllar yasaklarıyla anıldı. Bu tarihte Şevket Süreyya Aydemir, "Halifeliğin kaldırılması" programındaki konuşmaları nedeniyle bilinen ilk ekran yasağının kurbanı oldu. Bir başka ünlü yasak Sovyet yapımı olduğu için yayın sırasında kesilen "Türkiye'nin kalbi Ankara" filmiydi. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen açıklama ile yasak kalktı. 12 Eylül döneminde neredeyse sol görüşlü bütün sanatçılar yasaklandı. Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Melike Demirağ, Ali Asker, Şanar Yurdatapan, Selda Bağcan, Erkin Koray, Edip Akbayram, Ferhat Tunç gibi birçok müzisyene TRT ekranları kapatıldı. Turgut Özal döneminde özel televizyonlarla bazı sanatçılar ekranlara dönme şansı buldu.