Üç bin kadını bir doz aşı kurtaracak

Sağlık Servisi
00:001/08/2008, Cuma
G: 31/07/2008, Perşembe
Yeni Şafak
Üç bin kadını bir doz aşı kurtaracak
Üç bin kadını bir doz aşı kurtaracak

Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölüyor. Başlangıcında pek belirti vermeyen bu kanser için aşı yüksek oranda koruma sağlıyor. Aşı 9-26 yaş arasında uygulanıyor.

Yılda 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Ve ne yazık ki bu kadınların 3 bini yaşamını yitiriyor. Kanserin erken dönemde teşhis edilmesi iyileşmek ve yaşam süresini uzatmak açısından önem kazanıyor. Rahimağzı kanseri, papsmear testi ile kanser aşamasına gelmeden önce yakalanabiliyor. Genellikle 40 yaş ve sonrasının bir hastalığı olarak kabul edilmesine karşın her yaşta ortaya çıkabiliyor. İşte Rahimağzı kanseri hakkında merak edilen yanıtlar...

Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?

Bir doktor muayenehanesinde ya da bir klinikte yapılabilen basit bir test olan Pap testi ile anormal ya da kanseröz rahim ağzı hücreleri tespit edilebilir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanserine özgü bir belirti olmadığı için, rahim ağzındaki kanser öncesi oluşumların ve kanserlerin etkili bir şekilde tedavi edilebilecekleri bir aşamada tespit edilmesinde düzenli Pap taraması büyük önem taşır. Hastalık ilerledikçe, anormal kanamalar, düzenli adet dönemleri arasında görülen kanamalar görülür.

Nasıl tedavi edilir?

Erken evrelerde Lazer, oluşumu dondurma, rahim ağzından lezyonlu bölgenin kesilip çıkarılması yöntemlerinden uygun görülenler uygulanabilir. İleri evrelerde kadın üreme organlarının alınması, Radyoterapi ve Kemoterapi yöntemleri uygulanabilir.

Bu kanserden nasıl korunabiliriz?

Pap testleri ile düzenli olarak taranan kadınlar rahim ağzı kanserinden genellikle korunabilir.

Virüs hangi yollarla bulaşıyor?

Virüs genital bölge teması ile bulaşmaktadır.

Aşı hangi HPV türlerine koruma sağlıyor?

Yaklaşık 15 yıl süren araştırmaların sonunda bu aşı, HPV tip 6,11,16 ve 18'in neden olduğu rahim ağzı kanserini ve genital siğilleri önleyen ilk ve tek aşı olarak onaylandı. Klinik çalışmalar, bu aşının, rahim ağzı kanserinin % 100'ünü önlediğini kanıtlamıştır.

Aşının etkisi ne kadar sürüyor?

Mevcut ve süregelen araştırmalar aşının şu an için 5 yıl boyunca koruma sağladığını göstermektedir.

Aşı herkese uygulanabiliyor mu?

Aşı 9 - 26 yaş arası kadınlara uygulanmaktadır.



İyi huylu tümör de var

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri, HPV infeksiyonuna yanıt olarak rahim ağzı duvarında anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlamasıyla gelişmeye başlar. Anormal rahim ağzı hücreleri bir araya gelerek tümör adı verilen bir kitle oluşturabilir. İyi huylu tümörler yayılmaz ve genelde zararsızdır. Kötü huylu tümörler ise bulundukları yerden yayılarak hayati tehlike oluşturan kansere dönüşürler.

Rahim ağzı kanserinin nedeni nedir?

Dünya çapında yaygın bir virüs olan HPV'nin pek çok tipi belirlenmiştir; ancak rahim ağzı kanseri vakalarının üçte ikisinden fazlasında yüksek riskli HPV tip 16 ve 18 saptanmıştır.