1 Haziran'dan itibaren kullanılmaya başlanacak biyometrik pasaportlarda refakat hanesi bulunmayacak, bebeklerin de kendi pasaportu olacak.
Türkiye' nin 1 Haziran'dan itibaren geçeceği biyometrik pasaportlar için İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları hazırlıklarını tamamladı. Yeni pasaportlarla birlikte on-line başvuru ve 24 saat hizmet veren çağrı merkezi de devreye girecek. Ancak pasaport kanunundaki düzenleme yetişmediği için ilk biyometrik pasaportlar en fazla 5 yıllık olacak, 10 yıllık pasaportlar kanunda değişiklik yapıldıktan sonra hazırlanacak. Pasaport harçları da bu nedenle değişmeyecek. Artık bebekler ve çocukların da pasaportu olacak. Yeni pasaportlarda refakat hanesi yer almayacak.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'nin üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün mevzuatı gereğince biyometrik pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil düzenlenecek. Çocukların mutlaka fotoğrafı yer alacak. 7 yaşından gün almış çocukların da müracaat sırasında parmak izi alınacak. Oysa eski pasaportlarda, 15 yaşından küçük çocuklar için anne veya babanın pasaportunda refakat öngörülüyordu, 7 yaşından küçük çocuklar için de fotoğraf zorunluluğu bulunmuyordu. Eski pasaportlar ise 24 Kasım 2015'e kadar geçerli olacak. Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı'nın hazırlıklarını tamamladığı yeni biyometrik pasaportlar fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklandığı yongalı (çipli) olacak. Başvuru sırasında alınan bilgiler şifreli hale dönüştürülerek tanzim edilecek. Böylece otomatik pasaport okuma sistemi bulunan ülkelerde süratli geçiş sağlanacak. Yeni pasaportlarla birlikte internetten başvuru yapmayı sağlayan e-pasaport sitesi (http://www.epasaport. gov.tr) ve 24 saat telefon hizmet veren 0 216 444 30 20 numaralı çağrı merkezi devreye girecek. Böylece işlemler birkaç dakika içinde tamamlanacak.