IMF küresel bankalardan büyüklükleri ve risklerine bağlı vergi alınması gerektiğini belirtti, finansal krize karşı ise sermaye yükümlülüğünün artırılmasını önerdi
Uluslararası Para Fonu (IMF), bankacılık sektörünü denetlemeye yönelik düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve risklerin azaltılması için yeni araçların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. IMF, yayınladığı Nisan 2010 Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda, küresel bankalardan büyüklüklerine ve piyasaya yaydıkları riske bağlı olarak vergi alınması fikrini de ortaya attı. IMF, bu türdeki vergilerle finans sistemine daha fazla doğrudan müdahalede bulunulabileceğini belirtti. IMF üyesi ülkelerin, “batamayacak kadar büyük olan” finans kuruluşları için daha sert finansal kurallar uygulamayı tartıştığı bir dönemde yayımlanan raporda, şu ana kadar gelen düzenleme önerilerin yeni bir krizi önlemeye yetmeyeceği belirtildi.
IMF ekonomistlerinden Juan Sole, “Küresel mali krizin ardından, birçok düzenleme önerisi ortaya atıldı. Ancak bu önerilerin büyük kısmının gerekli değişiklikleri gerçekleştirecek güçte olmadığı görüldü” dedi. Raporda “Sistemik risklerle baş etmek için daha iyi araçların geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.IMF aynı zamanda küresel bankaların kriz yaşama olasılıklarına göre sıralanması önerisini de gündemine almış durumda. Zayıf bankaların etkilenmemesi için gizli tutulacak sıralamaya bakılarak, her bir kurumun bilançosunda ne kadar sermaye tutması gerektiği belirlenecek ve bu şekilde bankaların çöküşüyle finans sistemine vereceği zarar azaltılmış olacak.
IMF'nin hesaplamalarına göre, batma olasılığı yüksek olan bankalar, sermaye yükümlülüklerine ek olarak bilânçolarındaki riskli varlıklarının ortalama yüzde 1'lik kısmından kurtulmak zorunda kalacak. Raporda, sermaye yükümlülüklerini artırma ya da riskle bağlantılı olarak vergi alma gibi önlemler olmadan, bankacılık sektöründeki riskleri azaltmanın zor olacağı da belirtildi.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, bankalar başta olmak üzere, finans sektörünün ileriye dönük kurumsal problem yaşamamaları için risklerini en aza indirmesi gerektiğini belirtmişti. Batı Avrupa ülkelerinde ekonomik büyümenin motoru durumundaki bankaların mali yapılarına dikkat çeken Babacan banka mali yapılarının önemine değinmişti. Babacan, özel ve kamu bankalarının yeterlilik pozisyonlarının risklere karşı daha korunaklı olmasınının kendileri için önem taşıdığını söylemişti