"Nelere karşı duyarlı olacağız? Kavramların işleyişine, düşünmemizin yürüyüşüne, alışılmış anlamda aklımıza karşı duyarlı olacağız. Ona özen göstereceğiz. İnceliklerini yakalamaya çalışacağız. Bilgiye karşı duyarlı olacağız. İnsanların yüzlerce yıldan beri ürettiği, ortaya koyduğu, hakîkati arayan bilgiye karşı. Sanat'a karşı. İnsanın duygu-akıl bütünlüğünü yaşadığı gönüle karşı." Diyerek kısaca özetleyebiliriz Ahmet İnam'ın son kitabı olan Deneyen Felsefe'yi. Yirmi yılı aşkın sürede ortaya çıktığını belirtiyor yazılarının Ahmet İnam kitap için yazdığı önsözde. Gönül felsefesi çalışmalarının bir kısmına bu kitapta yer verdiğini belirterek, felsefeye bir yolculukla Türkçe okyanusunda durduğunu söylüyor. Çünkü edebiyat ile felsefe sarsılmaz bağlarla bağlıdır denemeler içerisinde ve Ahmet İnam üslubunu bu denemelere vererek okuyucuyu bir geziye çıkarıyor.
Denemeler, edebiyat ile felsefe arasındaki köprü olagelmiştir her zaman. İşte bu köprü üzerinde oluşturulmuş bir kitap "Deneyen Felsefe". Felsefe'nin sadece Akademik alanın uğraşında olmasına karşı olan Ahmet İnam, bu denemelerle biraz da bizlere, yani sokağa sesleniyor. Felsefe'ye geniş bir alan kazandırma çabası onunki. Kitabın ilk yazısı da bize bunu açık olarak gösteriyor: "Felsefe'de Deneme Yazmak" Felsefe etkinliği kültürel bir etkinliktir. Çünkü her kültür; efsaneleri folkloru, atasözleri, masalları, fıkraları, dinsel inanç düzeni ile düşünür. Felsefe sistemli düşünceler bütünüdür. Yansımasını sokakta bulur.
Kitabın ikinci bölümü olan “Felsefe ile Bilim”de kültürümüzde, felsefe ile bilimin ortaklaştığı ve birbirlerini etkiledikleri noktalar üzerinde duruluyor. Çünkü imge zihinde oluşmadan, toplumsal kavram ve nesnelere dönüşemez. İmgenin ve düşüncenin zihinde oluşması ise felsefe dışında başka bir şey değildir. Bilim ve felsefe birbirinden etkilenen ve varlıkları birbiriyle ilişki olan iki kavramdır. Son bölümde insanı konu alan İnam, insanın çevresiyle olan ilişkisini irdeleyerek farklı bir insan çevre ilişkisine denemeler aracılığıyla değiniyor. Halen Ortadoğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde derslerini sürdürmekte olan İnam, bu yeni kitabında, her zamanki gibi, antik dönemlerden akıp gelen felsefeden aldığı ilhamla, okuyucunun sırtına bilgi kamburları eklemeden, hayata dair, insanın duruşuna dair görüşlerini paylaşıyor. Bu kolayca okunan metinler, bize güneşli ufuklar açıyor ve bizi yeni düşünmelere sürüklüyor.