Vali Nuri Okutan, ilde küçükbaş hayvancılığı desteklemenin önemine dikkat çekerek, 12 bin hayvanın gemilere yüklenerek getirildiğini müjdeledi.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, önümüzdeki günlerde yurt dışından Şanlıurfa'ya yapılacak olan canlı hayvan ithalatı ile ilgili basını bilgilendirdi. Valilikte gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Vali Nuri Okutan'a, Uruguay'dan et ithalatı yapılacak olan firmanın Sahipleri Giancarlo Ghizzoni ve Francerdo Ghizzoni ile firmanın Ceosu Gianluigi Sgarbi ile Şanlıurfa'da hayvancılıkla uğraşan çiftçileri temsilen Murat Yetkin eşlik etti. Et ithalatı, canlı hayvan ithalatı ve damızlık düve ithalatı ile ilgili ülkemizin birçok yerinde çalışmaların yapıldığını hatırlatan Vali Nuri Okutan, "Şanlıurfa'da da çiftçilerimizin dağınık bir şekilde yaptığı çalışmalar vardı. GAP Eylem Planı çerçevesinde gerek kooperatifler, gerek doğrudan çiftçilerimize çok ciddi kaynaklar sunuluyor. Kırsal Kalkınma Projeleri çerçevesinde ve Tarım Bakanlığımızın proje bazında desteklediği çalışmalar var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde bunun il ekonomisine olumlu bir şekilde yansımasını sağlamak bakımından katkıda bulunmak istedik" dedi. GAP Eylem Planının bitmesiyle birlikte sulanabilir arazinin 900 bin hektara çıkacağına inandığını söyleyen Vali Okutan, "Bitkisel üretim, hayvansal üretim ile birlikte düşünüldüğü zaman daha çok ekonomiye katkıda bulunur. Eğer hayvansal üretim olmadan bitkisel üretimi artırırsanız bunun çok fazla yeşermesi ve devam etmesi mümkün değildir. O bakımdan küçükbaş hayvancılık da dahil olmak üzere hayvancılığı da devreye muhakkak sokmamız lazım" diye konuştu. Okutan, İlk aşamada damızlık hayvanların getirilerek materyallerin Şanlıurfa'da üretilmesini ve besilik dana getirilerek yerel yemlerle beslenip ekonomiye katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla iki hususta da çalışma yaptıklarını vurguladı.
Okutan yapılan çalışmayı anlattı: "Artık şimdi 12 bin hayvan seçilmiş, karantinaya alınmış durumda ve yarından itibaren de gemilere yükleniyor. İnşallah memleketimize, ilimize güzel şeylere vesile olur, ben bundan eminim. Hayvancılığı bölgede desteklemek zorundayız. Üçlü ekim ilimizde yapmak mümkün ve küçükbaş hayvancılığı da burada desteklemek zorundayız. Ama büyükbaş hayvancılık için ilk adımı attık. İnşallah küçükbaş hayvancılığı da sıra gelecek. Bunlar arasında ilimizden gelen bizzat valiliğimizin katkısıyla bakanlığımızın da desteğiyle il dışından gelen yatırımcılarımız var. Bunlar ilk adım olarak küçük çapta başladılar. Küçük çap derken, bin 500 - 2 bin başlık ile çiftliklerle başladılar. Bunları inşallah önümüzdeki günlerde giderek arttıracaklar ve Koç Ata Tesisleri gibi burada yeni büyük tesislerin burada oluşturulacağını hep birlikte göreceğiz"
Vali Okutan'ın daha önce görev yaptığı yerlerde de bu ve benzeri çalışmaları yaptığını ve bunların sonuçlarının sorulmasını üzerine Vali Okutan, "Türkiye zaman zaman hayvancılıkla ilgili iniş ve çıkışlar yaşıyor. Kelkit kaymakamlığım sırasında da Türkiye büyükbaş hayvancılıkla ilgili yine böyle bir dar boğazı yaşamıştı. O zaman da yurtdışından hayvanlar getirmiştik. Şimdi bu getirdiğimiz hayvanlar o bölgeye dağıldı ve hayvan popülâsyonu o cinsten oluştu. Hatta büyük sanayiciler, burada Türkiye'ye örnek yatırımlar yaptılar ve bölge ve ülke ekonomisine katkı sağladılar. Şanlıurfa'da da daha büyük tesisler olacak yani o bin 500 - 2 bin başlık büyükbaş hayvan kapasiteli tesislerin entegre tesislerine dönüşeceğini düşünüyoruz" dedi.