Güney Osetya'daki savaşın ardından Gürcistan'da sular henüz durulmamışken, bu sefer de tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Rusya tarafından tanınma isteyeceğini açıkladı
Kafkasya'da Rusya ile Gürcistan arasında çıkan ve binlerce insanın ölümüne yol açan krizin bölge ve dünya için doğuracağı sonuçlar tartışılırken, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Rusya tarafından tanınma isteyeceğini duyurdu. Moskova yönetiminden ise aynı gün, 'Abhazya'nın bağımsızlığını tanımaya hazırız' açıklaması geldi. Bu gelişme Gürcistan'ın bölünmesiyle birlikte bölgede krizin yayılacağı endişelerini beraberinde getirdi.
Geçici ateşkes anlaşmasına rağmen Rus askerlerinin hala Gürcistan'dan tamamıyla ayrılmadığı bildirildi. Gori'de kontrol noktaları oluşturan Rus askerleri, sadece sivil araçların geçişine izin veriyor. Poti'yi sıkı kontrol altında tutan Rus deniz piyadeleri Senaki'de önemli bir yolu kontrol ediyor.
ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın oluşturduğu G7, Gürcistan'a destek için hazır olduklarını bildirdi. Krizin çözümüne dair bir araya gelen BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısından ise bir sonuç alınamadı. Gürcistan'ın isteği doğrultusunda Fransa, ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde toplanan Konsey, Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısı üzerinde Rusya'nın itirazları üzerine uzlaşma sağlayamadı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini açıklarken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise Rusya'yla askeri bağları kuvvetlendireceklerini belirtti.