Krizden strese giren süslenerek rahatlıyor

Şükrullah Dolu
00:001/10/2008, Çarşamba
G: 30/09/2008, Salı
Yeni Şafak
Krizden strese giren süslenerek rahatlıyor
Krizden strese giren süslenerek rahatlıyor

Colgate Palmolive Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Pura, kriz dönemlerinde kozmetik tüketimi artışını 'Morali bozulanlar süslenerek kendilerini iyi hissetmeye çalışıyor' şeklinde açıkladı

Global kriz bütün sektörleri küçülme trendine sokarken kozmetik sektörünün kriz ortamından olumlu etkilendiği belirtildi. 35 yılını temizlik ve kozmetik sektörüne veren Colgate Palmolive Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Pura, krizin kozmetik sektörüne olumlu etkisinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Günlük tüketim ürünleri olduğu için bizim sektörün bir farklılığı var. Bu ürünlerin gıdadaki gibi harcamada belli bir alt sınırı var. Dolayısıyla tamamen durmuyor. Mesela 2001 krizinde sanıyorum genel rakamları artan tek sektör kozmetikti. Yüzde 3'lere varan bir artış gerçekleşti. Bana göre bu psikolojik gerekçelerle oldu. Kendini iyi hissetmek isteyen kozmetik kullanıyor.”

ERKEKLER DE SÜSLENİYOR

Erkek kozmetiğindeki hareketliliği, 'Bana göre en ilginç gelişme' diye niteleyen Ahmet Pura, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünyada kozmetik sektörünün büyüklüğünü 200 milyar dolar olarak hesaplıyoruz. Bunun 16 milyar doları erkek kozmetiği olarak biliniyor. Genel anlamda kozmetik yüzde 3'ler seviyesinde büyüyorken erkek kozmetiği 3-4 senedir ortalama yüzde 7 oranında büyüyor. 2005'lere kadar çok durağan olan erkek kozmetiği 2005-2006 döneminde dünyada yüzde 14 gelişme gösterdi. Türkiye'de de benzer seviyede. Yani erkekler süslenmeye başlıyor, burada en önemli trend bu. Özellikle deodorant ve after shave ürünleri tüketimi artıyor.”

SAHTE VE KAÇAK ARTIYOR

Türkiye'deki kozmetik tüketiminin 1.5 milyar euro civarında olduğu bilgisini veren Ahmet Pura, “AB ülkelerine göre genel tüketimde 12. sıradayız. Buna göre medenileşmişiz diyoruz. Fakat kişi başı tüketime göre biz 24 euro harcarken Yunanistan 112, Fransa ise 168 euro harcıyor. Daha harcama potansiyeli var, onun için krizlerde geriye gitmiyor. AB bölgesinde sektör ortalama yüzde 2-3 seviyesinde büyüyor. Kriz vurursa en fazla durur, geri gideceğini sanmıyorum” diye konuştu. Kriz zamanlarında sahte ve kaçak ürünlerin arttığını hatırlatan Pura, “Türk temizlik ve kozmetik sektöründe kaçak ve sahtecilik yüzde 13 seviyesinde” diyerek ilgilileri uyardı.



Hedef 2.5 milyon parlak gülüş

Colgate'in dünya diş macunu pazarının yüzde 44.2'sine, Türkiye'nin ise yüzde 27'sine sahip lider bir marka olduğunu ifade eden Ahmet Pura, global ölçekte başlatılan 'Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler' projesinde 2007 aralık itibariyle 500 milyon çocuğa ulaşıldığını söyledi. Ahmet Pura, MEB'le yapılan protokol çerçevesinde Türkiye'de de uygulanan projeyle ilgili şöyle devam etti:”Türkiye'de bu yıl 771 bin çocuğa ulaşacağız. Önümüzdeki sene hedefi bir milyon 250 bin çocuk. Kampanya sonunda ise 2 milyon 500 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.”