KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Kazım Akgün İzmir ve Manisa'da reel sektöre 11 milyon YTL civarında kredi faiz desteği sağladıkların söyledi. Akgün, genel destekleri ile birlikte bu iki ilin KOSGEB bütçesinden 12.18 milyon YTL kaynak aldığını söyledi.
KOSGEB tanıtım toplantısı Aliağa Ticaret Odası'nda gerçekleşktirildi. Aliağa Ticaret Odası seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Ticaret Odası Başkan Vekili Ender Özer başkanlık yaptı.
Başkan Vekili Ender Özer, global mali krizin Türkiye'deki etkisinin giderek daha çok hissedildiğini, krizden en hızlı etkilenen küçük işletmeler ve KOBİ'lerin finansal güçlük yaşadığını belirtti. KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Kazım Akgün ise sıfır faizli kredi desteklerinin yanı sıra stratejik yol haritası hazırlayarak onaylatan işletmelere sundukları desteklerden yaklaşık bin 200 Kobi'nin faydalandığını söyledi. İzmir'in İstanbul'dan sonra desteklerden en fazla faydalanan il olduğunu belirten Akgün, "İzmir'de 740 Kobi istihdam, ihracat ve gıda makine teçhizatı için 71.5 milyon YTL sıfır faizli kredi kullandı" dedi.
2004 yılından bu yana sıfır faiz kredi desteği uygulamasının devam ettiğini hatırlatan Akgün, en yoğun kredi kullanımının 2007 yılında gerçekleştiğini belirtti. İhracat destek kredilerinde 387 Kobi'ye 42.6 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratıldığını ifade eden Akgün, sıfır faizli ihracat kredisi kapsamında 2.1 milyon YTL, gıda sektörü makine- teçhizat kredi desteği için ise 26 Kobi adına ilgili bankalara 736 bin YTL faiz karşılığı kaynak aktarıldığını dile getirdi. Akgün, "Manisa da ise toplam 182 KOBİ 16.8 milyon YTL sıfır faizli kredi kullandı ve bu krediler için KOSGEB 2.8 milyon YTL kaynak sağladı" dedi. KOSGEB'in İzmir ve Manisa'da reel sektöre 11 milyon YTL civarında kredi faiz desteği sağladığına dikkat çeken Akgün, genel destekleri ile birlikte bu iki ilin KOSGEB bütçesinden 12.18 milyon YTL kaynak aldığını söyledi.
Türkiye genelinde 250 bin, KOSGEB'in veri tabanında 70 bine yaklaşan sayıda KOBİ'nin kayıtlı olduğunu dile getiren Akgün, bunun 4 bin 200'ünün İzmir, bin tanesinin de Manisa işletmeleri olduğunu belirti. Akgün, bir KOBİ'nin KOSGEB desteklerinden faydalanması için öncelikle elektronik ortamda KOSGEB veri tabanına kaydını yaptırması ve Kobi Beyannamesi'ni sunması gerektiğini söyledi. İşletmelerin sıfır faizli kredi destekleri dışında kalan KOSGEB desteklerini kullanılabilmesi için stratejik yol haritası denilen üç yıllık bir plan hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Akgün, "Stratejik yol haritasını hazırlatmış ve onaylatmış işletmelere 22 adet destek sağlıyoruz" dedi.