50 bin er orduya katılıyor

Erhan Seven
00:007/01/2011, Cuma
G: 6/01/2011, Perşembe
Yeni Şafak
50 bin er orduya katılıyor
50 bin er orduya katılıyor

Terörle mücadelede kullanılmak üzere kamuoyunda 'sözleşmeli er' olarak adlandırılan sisteme geçişte sona yaklaşıldı. Bakan Gönül, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi. Sözleşmeli er sayısının 50 bini bulacağı belirtiliyor

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı 'sözleşmeli er' konusunda sona yaklaşıldı. Milli Savunma Bakanı Gönül, sorunun çözüldüğüne dikkat çekerek, pazartesi günü toplanacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında konunun ele alınacağını dile getirdi. Bakanların itiraz ettiği konuların da görüşülerek halledildiğini dile getiren Gönül, tasarının ilk toplanacak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını söyledi. Tasarının imzaya açılmasıyla birlikte bu ay içerisinde de TBMM Genel Kurulu'na getirilmesi bekleniyor.

ÜÇER YILLIK SÖZLEŞME

Tasarıya göre, terörle mücadele konusunda görevlendirilecek sözleşmeli er sayısı yaklaşık 50 bin olacak. 3'er yıllık süreler halinde sözleşmeler imzalanacak. İhtiyaç duyulursa ve uygun olursa aynı kişilerle sözleşme yenilecek. 15 aylık normal askerliğini yapmış olanların faydalanacağı sistemde ilköğretim mezunu olmak yeterli olacak. Muharip sınıf da yeralacakları için operasyonlarda görev yapacak olan erler, operasyon tazminatı da alacak. Enflasyon oranında maaşlarına zam yapılması planlanan erlerin başlangıçta bin 500 lira olması hedefleniyor. Operasyon tazminatı ile maaş rakamın üçte bir oranında ek ödeme yapılması da sözkonusu. SGK'dan sigortalı olacak olan erler, sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar ve çalıştıkları süre emeklilik sürelerine sayılacak. Erler, TSK'da kariyer yapamayacak, sözleşmenin sonlanmasıyla ayrılacak olan bu erlere belli bir tazminat ödenecek. Er elbisesi giyecek, kışlada yatacaklar, karavandan yiyecekler. İzinli günleri dışında evlerine gitmeyecekler. Belki bazıları onbaşı olabilecek, ancak genel kariyerle ve askeri personel ödemeleriyle, baremle ilişkilendirilmeyecekler. Son Bakanlar Kurulu'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'ikramiye ve eğitim tazminatı', Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in ise 'sosyal güvenlik' konusundaki itirazları değerlendirildi. İki bakanın itirazlarıyla ilgili hükümler de sonuca bağlandı.