Sendikacılık ve çalışma barışı

Tahsin Sınav
00:0017/12/2007, Pazartesi
G: 17/12/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Sendikacılık ve çalışma barışı
Sendikacılık ve çalışma barışı

1.Sabahattin hocayı ebediyete uğurladık

Sosyal siyaset bilim dalında çağdaş dönüşümü temsil eden, "sendikacılık ve çalışma barışı"nın çalışma hayatında dengeli bir yer bulmasında teorik ve pratik katkılarıyla büyük rol oynayan bilge hocaların başında gelen Prof. Dr. Sabahattin ZAİM hocayı geçen hafta ebediyete uğurladık. Kendisi esasen sanayi toplumuna geçiş sürecinde "Çalışma Ekonomisi" alanında Türkiye'de tesiri itibariyle ilk defa eser ortaya koyan ve geniş bir öğrenci kitlesine, hatta yeni gelişmeleri hızlı yaşayan ve oluşumunu bilgi toplumu oluşumu ile çakıştırma gayreti içerisinde olan çalışma hayatının tüm aktörlerine öğretip uygulatan bir iktisat duayeni olarak da benimsenmiş büyük bir ilim adamıdır. İktisatçılığının boyutu sadece "Çalışma Ekonomisi" ile de sınırlanamaz. Çünkü bütün iktisadi disiplinleri kapsayan, "Türk İktisadi Düşüncesi"nde önemli yeri olan ve Prof. Dr. Ömer Lütfi BARKAN hocanın bıraktığı noktadan alarak çok daha ileri ve evrensele açık olarak geliştirdiği "Ekonominin İslâmî Yorumu" hakkında derli toplu pek çok makale ve eser de yazmıştır. Bu alandaki çalışmalarını sürdürecek genç bilim adamları, bayrağı hocadan devir almış bulunuyorlar. Ben de bu ekipte olmak için ilk defa kaydolduğum Hukuk Fakültesi'nden ayrılarak İktisat Fakültesi'ne geçmiştim, 1971 yılında. Ancak "tez" aşamasına kadar geldiğim "Doktora"yı 1970'li yılların ikinci yarısında "geçim derdi"ne kurban etmenin üzüntüsünü iliklerime kadar yaşamaya halen devam etmekteyim. İnşaallah Hoca'nın bilimsel varisleri, bu alanda bir "araştırma enstitüsü" kurarak bu çalışmaların olgunlaşma kıvamına getirilmesinde başarılı olurlar.

2.Türk-İş Genel Kurulu yapıldı

TÜRK-İŞ, 20. Olağan Genel Kurulu, 6-9 Aralık 2007 günlerinde Ankara'da yapıldı. Genel Kurula Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Genel Kurul'un son günü yapılan seçimler sonucunda, TÜRK-İŞ Genel Başkanlığına TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Kumlu seçildi. Yeni Yönetim Kurulu ve diğer seçilen yöneticilere başarılar diliyorum. İşçi ve işveren sendikal örgütlerinin siyasallaştırılmasına yönelik çabaların yaşadığımız iktisadi gelişme ve çalışma barışı süreçleriyle bağdaştırılmaya çalışılması gibi sendikal demokrasiyi zedeleyici yorum ve girişimlerden uzak durulması şarttır. Kumlu'nun bu yöndeki açıklamalarına tüm üyelerin destek vermesi, toplumsal uyumu ve işçilerin kazanımlarını geliştirecektir.

3.TİSK Genel Kurulu'ndan mesajlar

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun Ankara'da toplanan 23. genel kurulunun açılışında konuşan TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Türk sanayiinin önünü açın. Ayaklarımızın altındaki çakıl taşlarını kaldırın." diye seslendi. Her 5 kişiden birinin işsiz olduğuna dikkati çekerken, "Bu konu, çözüm bekleyen birinci sorundur." dedi. İstihdam üzerindeki yükler, çalışma mevzuatının katılığı, bürokratik formalitelerin çokluğu gibi nedenlerle işverenlerin yeni işçi çalıştırma fikrinden uzaklaştıklarını kaydetti. Türkiye'yi coşturacak yasalara, prangaları olmayan bir sanayiye ihtiyaç olduğunu söyleyen Kudatgobilik, "Sayın Başbakan'ım, siz futbolcusunuz, ben basketbolcuyum. Siz gol atarsınız, ben basket. Sayı yapamazsak mağlup oluruz. Sizinle aynı felsefeyi hissediyorum." diye konuştu. Kudatgobilik, geçen 5 yıllık dönemde ortalama yüzde 7,4 büyüme ile Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına taşındığını; 2007 yılında da büyümenin yüzde 4-5 olarak tahmin edildiğini, böylelikle üst üste kesintisiz 5 yıl devam eden bir büyümenin sağlandığını; AB ülkelerinde ise 2000-2007 döneminde ancak yılda ortalama yüzde 1,2 büyüme sağlandığını vurgulamıştır. 22 işkolunda kamu ve özel sektör işveren sendikalarını bir arada toplayan TİSK'e üye 9 bin 700 firmada 1,2 milyon kişi çalışıyor.