'Öz'ü bulmak için 802 km. yürüyecekler

Şamil Kucur
00:008/08/2009, Cumartesi
G: 7/08/2009, Cuma
Yeni Şafak
'Öz'ü bulmak için 802 km. yürüyecekler
'Öz'ü bulmak için 802 km. yürüyecekler

Ceyda ve Emrah Altuntecim çifti, 'Aşk Yolunda Adım Adım' adını verdikleri projeyle, 48 gün sürecek 802 km.'lik yolu, İstanbul'dan Konya'ya kadar yürüyecek. Yürüyüş, Hz. Mevlana'nın 802'nci doğum günü olan 30 Eylül'de son bulacak

Son yıllarda Türk İslam Mutasavvufu Mevlana Celaleddin-i Rumi Türkiye'de de ilgi odağı olmaya başladı. Ceyda ve Emrah Altuntecim çifti de, yıllar süren ve uzaklarda aradıkları ama bulmakta güçlük çektikleri huzur ve mutluluğun aslında uzakta olmadığını çok da geç olmadan anlamışlar.

Kişisel gelişim uzmanı Ceyda ve Emrah Altuntecim çifti, 'Aşk Yolunda Adım Adım' adını verdikleri projeyle, 48 gün sürecek olan 802 km.'lik yolu, İstanbul'dan Konya'ya kadar yürüyecek. Ego, savaş ve şiddetin yaygılaştığı, sevgi yerine nefretin yayıldığı günümüz dünyasında, arayış halindeki insanlar Uzak Doğu felselerine ilgi duyup Tibet'e yolculuk yaparlarken, yıllarca bu arayışlarda uzaklardan medet uman Altuntecim çifti, huzuru bulmak için çok da uzaklara gitmeye gerek olmadığını anlayarak içe dönüşü yaşamışlar. Bu zaman alan yolculuklarda büyük tecrübeler de yaşadıklarını ifade eden genç çift, Anadolu'da Asya'dan İslam Tasavvuf kaynaklı Yesevi kültürü ile gelen ilahi kültürün bu toprakların havasına, suyuna ve insanına zerre zerre, ilmik ilmik işlendiğini ve ruhunda yer ettiğini idrak etmeye başlamışlar. Fark ve idrak yolundaki güzellikleri yaşayarak ve çağın teknolojik imkanlarından da faydalanarak bütün insanlar ile paylaşmayı amaçlıyorlar.

Mevlânâ Celaleddin-i Rumi âşığı genç Altuntecim çifti, 48 gün sürecek yolculukları boyunca yaşadıkları olayları, karşılaştıkları insanları, gözlemlerini kaleme alacak, fotoğraflayacak ve yolculuk sonunda 48 bölümden oluşacak olan "Aşk Yolunda Adım Adım" adında Türkçe ve İngilizce bir kitap yayımlanacak.

Yürüyüş, son yıllarda dünyada başgösteren ekonomik, kültürel ve manevi buhranların arasında sevgi ve umut konularına dikkat çekmeyi amaçlıyor. 'www.askyolunda.com' adlı sitelerinde 48 günlük seyahate ilgi gösteren bütün insanları davet eden çifti takip etmek isteyenler, seyahat boyunca siteden günlük olarak güzergahta nerede olduklarını görebilecek. İlgilenenler siteye duygu ve düşüncelerini de yazabilecek. Seyahat sonunda oluşturulacak kitapta bu duygu ve düşüncelere de yer verilecek.


KONYA'YA 18 GÜL GİDECEK

Zaruri haller dışında ulaşım aracı kullanılmayacak yürüyüşün rotasını İstanbul, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Konya olarak planlayan Altuntecim çifti, yol boyunca taşınırken kuruyacak olan '18 gül', Mevlânâ Müzesi'ne armağan edilecek ve müzenin bahçesine 18 gül fidanı dikilecek. Yürüyüşün bitiş günü 30 Eylül'de bir anma programı ve bir sema töreni de planlanıyor. Yürüyüşün son gününe isteyenler internet sitesi üzerinden kayıt yaptırmak şartı ile katılabilecek ve seyahatin tecrübelerine iştirak edebilecek.

'Aşk Yolunda Adım Adım' yolculuğu, aynı isimle kitaplaştırılacak. Emrah Altuntecim, 48 günlük seyahati fotoğraflarla bezenmiş 48 bölümde vereceklerini belirtiyor. Her bölümde düşündüklerini kaleme alacaklar: "Kitapta 8 ilde bulunan manevi mekânlar, türbeler, tarihî yerler, doğal güzellikler hakkında da bilgi verilecek. Ayrıca yolda karşımıza çıkacak sıradan insanların sıra dışı hikâyeleri, iftar sofrası sohbetleri, dertleri, mutluluk ve hayalleri de olacak. Bu kitap bir seyahatname olacak. Modern dönemin seyahatnamesi ve yalnızca yürüyerek yapılan eski dervişlerin yolculuklarını andıran yol hikâyesi."


Ramazan ayında da yolda olacaklar

Yolculuk Ramazan ayında gerçekleşeceği için insanların çoğu bu fikri çılgınca bulmuş; fakat bu ayda yolculuk yapmanın kendilerini motive ettiğini vurguluyor Altuntecim. "Sabah erken saatlerde yola koyulup öğlen ve ikindi saatlerinde dinlenmeyi, ibadet ve yazı yazmakla meşgul olmayı planlıyoruz. Oruç tutarak günde 20 km yürümek, ancak güneşin kavurucu sıcaklarından korunarak mümkün." diyen Altuntecim, Anadolu insanının ötedenberi olan misafirperverliği, samimiyeti, destek ve duaları ile zorluklar kolaylaşacak, yollar gönüllerin birliği ve vuslatı ile aşılacağı düşüncesi ile adımladıkları her şehrin, kasabanın, köyün ve sokağın insanına selam olsun diyor. 'Çünkü toprağı güzelleştiren, şehri huzurlu kılan sevgidir, sabırdır, tevekküldür, rızadır ve bütün bu özellikler ve güzellikler biz de, bizim insanımızda ve hayatımızda mevcuttur. Biz bir reklama, bir şöhret ya da bir iddia için değil, modern çağda toprak, su, hava ve insan ile bir başımıza özümüze yolculuğu yaşamak için, biz bu duygu ile inanç ile yola niyetlendik ve yola koyulacağız. İsteyen dostlarımız, arkadaşlarımız ve gönüllerince bize katılmak isteyenlere yol açık. İsteyen can dostlar geçtiğimiz her şehirde gönüllerince bizim yürüyüşümüze eşlik edebilirler.'