Karadeniz'i doğuya bağlayacak olan 12 kilometrelik Ovit Tüneli'nin bölge ekonomisini canlandıracağı belirtiliyor. RTSO Başkanı Ofluoğlu, Rize-Erzurum güzergahında sorunların çözülmesi, böylece İran'ın Karadeniz limanlarını kullanmaya başlamasıyla yılda 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi doğabileceğine dikkat çekti.
Rize-Erzurum kara yolu üzerindeki Ovit Dağına yapılması istenen 12 kilometrelik tünelin, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kaderini değiştirebileceği belirtiliyor. Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Rize-Erzurum kara yolunun transit taşımacılığa uygun hale getirilmesinin kentin ekonomisini ve geleceğini kurtaracağını söyledi.
Ofluoğlu, yaptığı açıklamada, Rize-Erzurum kara yolu arasındaki geçit olan Ovit Dağına yapılacak tünelin, Rize'nin 40 yıllık hayali olduğunu belirterek, "Ovit tünelinin Rize için hayati önemi var. Ama maalesef bugüne kadar bununla ilgili pek bir şey yapılamadı" dedi.
Ovit geçidinin kış mevsiminde kar nedeniyle birkaç ay kapalı kaldığını, ayrıca bu haliyle transit taşımacılığa elverişli olmadığını dile getiren Ofluoğlu, "Özellikle son birkaç yıldır konu daha fazla gündeme geliyor.Yapılması düşünülen Ovit tünelinin maliyetinin 60 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Ama bölge için çok önemli olan böyle bir proje için bu rakamın çok yüksek olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Rize-Erzurum kara yolunun transit taşımacılığa uygun hale getirilmesinin kentin ekonomisini ve geleceğini kurtaracağını ifade eden Ofluoğlu, şunları söyledi: "Projede 12 kilometrelik bir tünelle Ovit Dağı'nın geçilmesi planlanıyor. Bu, transit taşımacılık için uygun olan projedir. Bu proje Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in kader projesidir. Çünkü Karadeniz limanları ile İran'ı, Doğu Karadeniz ile doğu bölgesini kucaklaştıracak bir projedir. Bu nedenle Erzurum, Kars, Trabzon gibi bölge illerini de en az Rize kadar ilgilendiriyor. Bugün İran, ithalatının büyük bölümünü Avrupa ile yapıyor. Ancak bu, uzun bir yoldan yapılmak zorunda kalınıyor. İran'ın eskiden olduğu gibi ticaretini Karadeniz limanları üzerinden yapmasını istiyoruz. Bunun için de Ovit tünelinin yapılması şart."Rize-Erzurum arasının bugün 280 kilometre olduğunu, tünelin yapılması ile yolun 220 kilometreye düşeceğini kaydeden Ofluoğlu, "Ovit'in dışında bölgeden doğuya açılan tek kapı Trabzon'daki Zigana geçididir. Ancak burasının uzunluğun 450 kilometrenin üzerinde. Dolayısıyla Ovit yolu çok daha kısa. Ayrıca Zigana geçidinin herhangi bir nedenden dolayı kapanması halinde bölgemiz ile doğunun ulaşımı kesilecektir. Bu nedenle bir alternatifin de olması lazım" diye konuştu.
Ofluoğlu, Rize-Erzurum güzergahında sorunların çözülmesi, böylece İran'ın Karadeniz limanlarını kullanmaya başlamasıyla yılda 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi doğabileceğine dikkati çekerek, "Ovit geçidi sayesinde bölgedeki ticaret hacmi 5 milyar doların üstüne çıkar, ama altına inmez. Bu da Rize'nin geleceğinin kurtuluşu anlamına gelir. Tünelin yapılması ile bölgede turizm de hareketlenecektir" dedi.Son yıllarda Erzurum ve Rize'de Ovit tüneli ile ilgili ortak toplantılar yaptıklarını, gelecek ay da Erzurum'da, Erzurum Ticaret Odası ile bir toplantıdayine bir araya geleceklerini anlatan Ofluoğlu, şunları kaydetti:"Proje tüm bölgeyi ilgilendirmesine rağmen ne yazık ki, iç bölgelerde Erzurum ve Rize kadar hassasiyet yok. Proje için Başbakanımızın desteği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışma yürütülüyor. Güzergah tespiti yapıldı.Ama proje için yoğun çalışma yapılması ve ciddiye alınması gerekli. Bir an öncede yatırım programına alınmasını istiyoruz. Ayrıca Rizeli iş adamı Talip Kahraman, tünelin maliyetinin yarısını karşılamayı taahhüt etmişti" diye konuştu.