Aşağı Çiğil Kumdöken Suyu Sağlık ve Kültür Festivali 10-12 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Festivale katılan insanlar, Bin 264 rakımlı bol oksijenli çam ormanlarının arasında bulunan, Kumdöken Suyu'nun bulunduğu mevkide piknik yaparak, bol bol su içerek stres attılar. Başkan Hasan Hüseyin Yaka, bölgede bir marka belde olmayı hedeflediklerini belirterek festivalede bunu gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ilgın'a bağlı Aşağı Çiğil Beldesi'nde, Aşağı Çiğil Kumdöken Suyu Sağlık ve Kültür Festivali'nin 6. düzenlendi. Festival, soğuk ve şifalı kaynak suyunun bulunduğu ormanlık alanda vatandaşlar tarafından çoşkuyla kutlandı. Festivale, çevre ilçe, belde ve köylerden büyük bir katılım gerçekleşti. Festivale katılanlar havasıyla suyuyla, yeşiliyle ormanıyla, anlamlı bir gün geçirme imkanı da bulmuş oldular. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile geleneksel hale gelen Kumdöken Sağlık ve Kültür festivaline AK Parti Konya milletvekili Orhan Erdem, Harun Tüfekçi, ve bir çok kamu kurum yetkilileri katıldı. Festivale katılan yaklaşık 10-12 bin kişi büyük bir coşku içerisinde festivallerini kutladılar. Açılış konuşmasını yapan Aşağı Çiğil Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Yaka, "Bin yıldan fazladır yaşatılan kültürümüzün kaybolmaması ve yeni nesillere aktarılması için çaba harcıyoruz" dedi. Yaka, Kumdöken suyunun geçmişten bugüne kadar böbrek rahatsızlığı olan, böbreklerinde taş ve kum olan insanların 10-15 gün devamlı içtiklerinde şifa bulacaklarını belirtti. Yaka, "Suyumuzun yaptırılan analizler sonucunda tadının ve renginin çok iyi olduğu ,sertlik derecesinin düşük olduğu ,içinde yararlı mineral maddelerini bolca bulunduğu, kokusuz ve içiminin çok rahat olduğunu anlatarak böbrek sorunu olan tüm insanların beldemize gelerek hoşça vakit geçirip buz gibi suyumuzdan bol bol içmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Hasan Hüseyin Yaka, bölgede bir marka belde olmayı hedeflediklerini belirterek festivalede bunu gerçekleştirdiklerini belirterek beldenin ekonomisi hakkında da şunları söyledi: "Çevrenin ekonomisi genel olarak dış ve içe bağlı tarım ve hayvancılığa dayanır. Buna bağlı olarak nakliyat ve taşıma gelişmiştir. Kasabamızda son zamanlarda büyük gelişmeler kaydedilmekte. Kasabamızda 1999 yılında yapımına başlanan Aşağıçiğil Göleti bitirilerek faaliyete geçmiş olduğundan tarım alanları sulanabilen araziler çoğalarak sulu tarıma geçilmiştir. Bol miktarda buğday, arpa, yulaf, fiğ, nohut, fasulye, çilek, patates, soğan, turp, pancar vb. ekilmektedir" Meyveciliğe büyük önem verdiklerini söyleyen Yaka, kasabada elma, armut, kayısı, vişne, kiraz ve bağcılık yapıldığını şu anda yetişen meyvelerin kasaba ve etrafındaki beldelere sattıklarını kaydetti. Yaka, halkın ekonomik faaliyetlerinden birisi de hayvancılık olduğunu söyledi. Yaka, Aşağıçiğil'in çevre jeolojik yapısı ve mevcut ormanları itibari ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bölgenin kamp turizmi açısından da gelişmiş durumda olduğunu söyledi.
Festivale katılan misafirlere yemek olarak yöreye ait et yazması ikram edildi. Ayrıca beldede yaşayan yaklaşık 93 ailenin 100 dekar arazide organik olarak yetiştirdikleri çileklerden ikram edildi. Festivalde daha sonra "Yöresel Çiğil Gelin Kıyafetleri" ve Aşağı Çiğil yemekleri tanıtılıp, yöresel oyunlar oynandı. Festival daha sonra Ankara Ayşe'nin vermiş olduğu konserle son buldu.