UNCTAD verilerine göre, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında doğrudan yatırım için en doğru ülkeler arasında yer aldı. Çok uluslu şirketlerin yatırım planlarında Batı Asya'daki ilk tercih Türkiye olacak
Çok Uluslu Şirketlerin (ÇUŞ), 2009 yılı yatırımları için Türkiye ilk tercih edilecek ülkelerden biri olarak görülüyor. Çünkü Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yatırım için doğru ülkeler arasında yer alıyor ve önümüzdeki süreçte de cazibe merkezi olma yolunda en sağlam ülkelerden biri. Hazine Müsteşarlığı'nın, Birleşmiş Milletler Ticaret Ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) gerçekleştirdiği "Dünya Yatırım Beklentileri Anketi" çalışmasından derlediği verilere göre, önümüzdeki yıl, uluslararası doğrudan yatırım akımlarında ve Çok Uluslu Şirketlerin yatırım projelerinin sayısında artış olması bekleniyor.
2009 yılı için yapılan anket çalışmasına katılan şirket yöneticilerinin yüzde 66'sı, 2008 yılındaki doğrudan yatırımların 2007'ye göre sağlayacağı artışı tatmin edici buldu. Anket sonuçlarına göre, önümüzdeki yılda planlanan doğrudan yatırımların hangi ülkede yapılacağını etkileyecek ilk 5 faktör de belirlendi. Bu faktörler, 'pazar büyüklüğü, iç pazarın büyüme hızı, bölgesel pazarlara giriş imkanı bulunması, istikrarlı yatırım ortamı ve nitelikli iş gücüne erişim' olarak sıralandı. Bu belirleyici faktörlerden istikrarlı yatırım ortamı açısından en cazip bölgeler olarak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika gösterildi.
Bununla birlikte kısmen uygulanan reform programlarına bağlı olarak geçtiğimiz birkaç yıl içinde yatırım ortamıyla ilgili olarak tüm ülke gruplarında gözle görülür iyileşmeler olduğu, ankete katılan yöneticiler tarafından dile getirildi. Raporda, Güney, Doğu ve Güney-Doğu Asya'nın, 2007 yılından bu yana Çok Uluslu Şirketler tarafından en çok tercih edilen bölgeler olduğu saptanırken, bu tercihin 2009 yılında da süreceği belirtildi. Asya ülkelerini Kuzey Amerika ve AB-15'in (Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler) takip edeceği bilgisi de verildi.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu ve ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkelerinden oluşan Batı Asya grubundaki ülkeler arasında, Çok Uluslu Şirketlerin, doğrudan yatırım için ilk tercihin Türkiye olacağı öngörüldü. Türkiye'nin doğrudan yatırım için sayılan 5 faktörü bünyesinde barındırdığı ve bu yüzden, uluslararası şirketlerin ilgisini çekmeye devam ettiği kaydedildi.
Bu arada, Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri'nde, Türkiye'nin, 2006'da 20,1 milyar dolar ile dünya genelinde 16. sırada, gelişmekte olan ülkeler arasında ise 5. sırada yer aldığı tespit edildi. Geçen yıl (2007) gelen yabancı sermaye miktarı kayıtlara 21,8 milyar dolar olarak geçti. Elde edilen bu minimum artış Türkiye'nin sıralamasını değiştirmedi. Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım çeken ülke sıralamasında 2003 yılında dünyadaki yeri 53 iken, 2004 yılında 38, 2005'te ise 23. sıraya yükseldi. 2006 yılında bu anlamda dünya ligindeki sıralaması 16'ya yükselen Türkiye'nin, 2008 yılı sonu rakamları açıklandığında bu konumunu muhafaza etmesi bekleniyor.